Mediblog

Pijn in de rug; soorten en oorzaken

Soorten en oorzaken van pijn in de rug

Er zijn vele factoren die pijn in de rug kunnen veroorzaken en de mate van pijn is vaak niet in overeenstemming met hoe ernstig het probleem eigenlijk is. Zo kan een hernia of slijtage met weinig of geen pijn ongemerkt verergeren terwijl krampen in de rugspieren heel erg pijnlijk zijn maar totaal niet schadelijk.

Wat bij jou precies het probleem en de oorzaak is, kan dus best lastig zijn om te achterhalen. Soms kan rugpijn ook veroorzaakt worden door nierproblemen, maar dat kun je erg gemakkelijk vaststellen door veel te drinken. Wordt de pijn veroorzaakt door een nierprobleem, dan verdwijnt de rugpijn als je veel drinkt. Een andere veelvoorkomende rugpijn is spit. Spit is meestal een acute pijn die, als je een bepaalde beweging maakt, ineens in je rug schiet.

Heb je vaak last van rugpijn als je moe bent, dan kan het heel goed zijn dat je zwakke buikspieren hebt. Omdat je buikspieren het “laten afweten” vangt je rug heel veel op zodat deze overbelast wordt. Probeer dagelijks wat buikspieren te doen en je zal zien dat het met je rug ook beter gaat!

Pijn in onderrug; hoe kom je er vanaf?

Uiteraard is het belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is van jou pijn in je onderrug. Kom je er zelf niet uit en komt de pijn vaak terug, ga dan naar de huisarts zodat er iets aan je pijn gedaan kan worden. Soms kunnen een paar sessies bij de fysiotherapeut enorm veel verlichting geven en wordt er een hernia vastgesteld, dan moet er misschien operatief iets gebeuren.

Wat te doen bij pijn in onderrug ?

Het komt zeer vaak voor. Maar wat te doen bij pijn in onderrug ?  Rugpijn in de onderrug is een probleem dat zowel bij oudere als jongere mensen steeds vaker voorkomt. De vraag wat te doen bij pijn in je onderrug kan per persoon verschillen. Het ligt helemaal aan de aard van de klachten om onderrugpijn bij pijn in de onderrug te beoordelen en eventueel te behandelen.

In sommige gevallen is het goed om rust te nemen. Dit geldt met name als de rug en de rugspieren na een zware inspanning te zwaar belast zijn geweest. Even de rug ontzien is dan wellicht de beste remedie. In dit geval is wat te doen bij pijn in onderrug dus op een eenvoudige manier te behandelen.

Toch is rust niet altijd het beste middel. Vaak is de rug en rugspieren gewoon voorzichtig bewegen vaak nog beter. Met name als er sprake is van bijvoorbeeld spierpijn in de rugspieren is stilzitten al helemaal niet goed. De spierpijn zal dan in veel gevallen nog langer duren en u zult nog langer last houden van stijve spieren.

Wat te doen bij hernia ?

Allereerst moet een hernia door een specialist worden vastgesteld. De hernia symptomen zijn overigens al snel duidelijk voor de verdere behandeling. Het eerste wat u doet wanneer u denkt een hernia in de onderrug te hebben is dus een afspraak maken bij een huisarts, die u daarna in veel gevallen zal doorverwijzen.

Een hernia wordt tegenwoordig minder vaak operatief verwijderd dan vroeger. In slechts vijfentwintig procent van alle gevallen wordt nog maar besloten tot een operatie. Daarbij moet ook nog gezegd worden dat bijna nooit direct wordt besloten om te opereren. Een arts zal eerst alle andere mogelijkheden bekijken alvorens hij of zij zal besluiten om u aan een hernia te opereren.

De vraag wat te doen bij hernia zal vaak worden beantwoord door oefeningen. Daarbij hoopt de arts dat de hernia na enige tijd zal verdwijnen. Ook bij een hernia is stilzitten dus zelden het advies.

Zo ziet u dus dat wat te doen bij pijn in onderrug nogal verschillende adviezen kan krijgen. Blijft de pijn in de onderrug aanhouden is een bezoek aan de huisarts natuurlijk het beste advies.

 

Wellicht ook interessant....