Mediblog

Hernia symptomen

Wat zijn de hernia symptomen?

Er zijn signalen dat u een hernia kunt hebben. Deze hernia symptomen (signalen ) kunnen bestaan uit regelmatig last hebben van lage rugpijn. Het regelmatige karakter van de lage rugpijn geeft dus dat er geen sprake is van een chronische rugpijn. De pijn komt met tussenpozen opzetten en trekt daarna geleidelijk weer weg of wordt aanzienlijk minder.

Daarnaast bestaat er de kans van een acute hernia. Een acute hernia wordt gekenmerkt door een hevige lage pijn in de rug. Daarnaast zal bij een acute hernia ook vaak sprake zijn van uitstraling naar de benen.

Beginnende hernia symptomen

Specifieke hernia symptomen zijn :

  • Regelmatige last van lage rugpijn
  • De pijn wordt heviger bij hoesten of niezen of persen.
  • Een verdoofd gevoel ter hoogte van de wervelkolom

De kans op een acute hernia is echter klein. In de praktijk wordt bij slechts een gering percentage personen acute hernia geconstateerd.

Hoe te handelen bij hernia symptomen ?

Ga in alle gevallen naar de huisarts. Op deze manier kan bepaald worden of er inderdaad sprake is van een hernia. De kans op doorverwijzen naar een specialist is daarbij groot. Nadat er onderzoeken zijn gedaan kan de juiste diagnose worden gesteld.

De arts zal daarna adviseren in de behandelingsmethode. In 25% van alle hernia gevallen zal besloten worden om de patiënt te opereren aan de hernia. In de overige 75% worden andere behandelingsmethoden geadviseerd. Aan de hand van de hernia symptomen wordt doorgaans een behandelmethode voorgesteld.

Hoe ontstaat een lage rug hernia ?

Er zijn een aantal oorzaken te geven hoe een lage rug hernia kan ontstaan :

  • Vertillen
  • Verschuiven door plotselinge bewegingen
  • Aangeboren zwak discusweefsel
  • Gebrek aan voldoende lichaamsbeweging
  • Zwakke spierconditie

Een lage rug hernia kunt u dus ook min of meer spontaan oplopen. Het is wel zo dat in deze gevallen de lage rug hernia zelden operatief zal worden verwijderd. Een arts zal u in eerste instantie rust voorschrijven. Een operatie aan de hernia in de lage onderrug zal pas plaats vinden nadat de voorgeschreven geen enkel soelaas heeft geboden.

Wat is een rug of nek hernia ?

Een hernia heeft te maken met een afgeknelde of geïrriteerde zenuw in de wervelkolom. Door het vaststellen van de hernia symptomen zal de arts een medicatie voorschrijven. Normaal gesproken worden wervels soepel gehouden door een massa (discusweefsel) tussen de wervels. Door slijtage van de massa, wordt de kans op een hernia in de rug of nek groter. Slijtage treedt op naarmate we ouder worden hetgeen betekent dat de kans op een hernia ook groter is naarmate we ouder worden.

Vaak worden rug hernia’s geconstateerd 4e en 5e lendenwervel in de wervelkolom of tussen de 5e lendenwervel en het zogenaamde heiligbeen.

Pijnbestrijding van een hernia

Veel mensen gebruiken als pijnbestrijding bij een hernia gewoon pijnstillers. U kunt deze gebruiken ook als u geen pijn heeft. Pijnbestrijding van de hernia helpt zelfs het beste als u de pijnstillers op vaste tijden blijft gebruiken.

De meeste gebruikte pijnstillers voor pijnbestrijding van een hernia zijn overigens :

Overleg eventueel met uw arts over deze vorm van pijnbestrijding. Hij of zij zal u kunnen adviseren over de hoeveelheid medicatie.

 

 

Wellicht ook interessant....