Mediblog

Symptomen zaadbalkanker

Wat is zaadbalkanker?

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen 15 jaar en 40 jaar oud. Zaadbalkanker komt voornamelijk op deze leeftijd voor maar het is ook mogelijk dat er op latere leeftijd op zelfs op kinderleeftijd zaadbalkanker wordt geconstateerd. Steeds meer mannen worden gediagnosticeerd met zaadbalkanker. De medische wereld heeft nog geen verklaring voor deze stijging.

Ontstaan zaadbalkanker

Zaadbalkanker ontstaat in de meeste gevallen in de kiemcellen. In deze cellen wordt het zaad geproduceerd. Er zijn twee verschillende vormen van zaadbalkanker:

 1. Non-seminoom zaadbalkanker
  1. embryonaalcel carcinoom
  2. teratoom
  3. choriocarcinoom
 2. Seminoom zaadbalkanker

Over het algemeen verplaatsen de uitzaaiingen van het seminome zaadbalkanker zich via de lymfeklieren. De non-seminome zaadbalkanker verplaatst zich via de bloedbaan, maar een combinatie van beide is ook mogelijk.

Symptomen, klachten en verschijnselen zaadbalkanker

Hoe herken je zaadbalkanker eigenlijk? De meeste mannen die zaadbalkanker hebben merken zelf dat er iets niet goed is. Een symptoom dat vaak voorkomt is dat de zaadbal in grootte toeneemt. Soms zijn er ook knobbels te vinden in de zaadbal. Een andere klacht kan daarnaast zijn dat er een scherpe pijn aanwezig is in de zaadbal. Patiënten melden verder soms dat ze last hebben van een onbestemd gevoel in de onderbuik, achter in het scrotum of in het scrotum.

Het is ook mogelijk dat zaadbalkanker wordt vastgesteld vanwege het verschijnsel dat men aanhoudende buikpijn of rugpijn heeft. Daarbij is het mogelijk dat er zich een zwelling voordoet van de borstklier of zo rond de tepel. Dit kan pijn doen, maar dat hoeft niet. Het is belangrijk dat zaadbalkanker zo vroeg mogelijk geconstateerd wordt. Hoe kleiner de tumor is wanneer er zaadbalkanker wordt gediagnosticeerd, des te beter de kanker te behandelen is.

Behandeling zaadbalkanker

De zaadbal wordt bij een operatie vaak via de lies verwijderd. Vervolgens kun je rekenen op een adjuvante behandeling die kan bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Chemotherapie is een van de bekendste behandelmethodes voor kanker. De standaard is hier BEP-chemokuur. Een non-seminoom wordt over het algemeen direct met een chemokuur behandeld.
 • Bestraling of radiotherapie. Over het algemeen reageert het seminoom hier erg goed op en is chemotherapie niet per se nodig.
 • Lymfeklieroperatie.

Wellicht ook interessant....