Mediblog

Hernia in de rug

Een hernia in de rug, ook wel voluit Hernia Nuclei Pulposi genoemd, is een beschadigd tussenwervelschijf in uw wervelkolom door een uitstulping. Een hernia is dan ook het uitpuilen van de kern van de tussenwervelschijf wanneer deze is beschadigd door genetisch zwakke vezels of door overbelasting.

Wanneer dit proces zich afspeelt in de nabije omgeving van het ruggenmerg of bij een uittredende zenuw, dan heeft dit invloed op de geleiding van het zenuwstelsel. Symptomen van een hernia zijn uitstralende pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies. U moet dan ook beseffen dat wanneer er sprake is van een hernia dit van grote invloed kan zijn op het dagelijkse reilen en zeilen.

Wat zijn de symptomen van hernia?

Een rughernia is zoals hierboven beschreven een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping geeft druk op een beenzenuw, waardoor er beenpijn en rugpijn kan ontstaan. Vervolgens kunnen de symptomen zeer vervelend zijn. De functiestoornissen van een zenuw komen namelijk tot uiting in pijnuitstraling in het been, het tintelen of een doof gevoel in delen van de huid en zelfs tot verlammingen in een of meerdere spiergroepen.

Dit kan dus een heftige uitwerking hebben op uw dagelijks leven en u beperken in uw functioneren. De pijn kan erg toenemen door hoesten, niezen en persen, hierdoor wordt namelijk de druk in het wervelkanaal verhoogd en bovendien ook op de zenuwwortel.

Rughernia ’s zijn onder de noemer hernia diegene die het meeste voorkomen. Ondanks dat een rughernia bij iedere wervel in de wervelkolom kan voorkomen, zien we de meeste hernia’s tussen de vierde en vijfde lendenwervel en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen.

Hernia behandelen aan de hand van een operatie

Een Hernia kan behandeld worden door een operatie of met behulp van oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een hernia gaat meestal vanzelf over of met behulp van fysiotherapie. Wanneer een hernia langer dan zes weken duurt of wanneer de klachten steeds meer verergeren, dan is het verstandig om in overleg met uw arts te besluiten een hernia operatief te verhelpen door het verwijderen van de beschadigde tussenwervelschijf.

Een arts besluit in de meeste gevallen sowieso over te gaan tot een operatie indien hij of zij ziet dat de zenuw in zodanige mate bekneld is, waardoor er zich bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen voor doen. Gedurende een herniaoperatie bent u onder narcose en ligt u met uw buik op de operatietafel met een bolle rug. Door middel van een snee van ongeveer vijf centimeter zal de chirurg de lange rugspieren opzij schuiven om de beschadigde tussenwervelschijf te bereiken en de uitstulping te verwijderen.

Er zijn ook andere manier om een hernia te opereren. Deze manieren brengen heel veel voordelen met zich mee, maar kunnen helaas niet altijd de juiste en meest geschikte oplossing zijn voor een hernia. Een andere manier om bijvoorbeeld de tussenwervelschijf te bereiken is door geen grote incisie te maken van vijf centimeter, maar door gebruik te maken van een naald, een endoscoop of een kort buisje.

Hernia oefeningen

Vroeger werd er bij een hernia altijd gesproken over bedrust als beste medicijn. Vandaag de dag is dit helemaal achterhaald en blijkt er dat diverse oefeningen voor de rug kunnen helpen om de pijn bij een rughernia te verzachten. Het is verstandig deze oefeningen voor de eerste maal sowieso met uw fysiotherapeut uit te proberen.

Met behulp van de oefeningen is het mogelijk om de rompstabiliteit, rompspieren en houding te verbeteren. Vrijwel alle oefeningen die een fysiotherapeut voorschrijft te doen gedurende de behandeling van een hernia hebben te maken met het mobiliseren van de rug.

Vrijwel alle oefeningen kunnen dan ook alleen uitgevoerd worden door te liggen op de rug. Meestal duren ze maar een anderhalf tot twee minuten per oefening. Het is niet verstandig de oefeningen geheel uit uzelf uit te voeren. Een fysiotherapeut kan u adviseren welke oefeningen voor u het beste zijn.

Hulpmiddelen voor Reuma in de rug

Bij Podobrace vindt u alleen de beste producten die u helpen uw pijn te verminderen en waardoor u weer heerlijk kunt bewegen zonder last te hebben van uw rug. De Super Ortho Magnetische Rugbrace tegen reuma zorgt niet alleen voor optimale steun, maar de revolutionaire magneten in de rugbrace zorgen er ook voor dat de wetenschappelijk bewezen infrarood techniek de bloedcirculatie stimuleert en de genezing bevordert waardoor de klachten van reuma en artrose drastisch worden tegengegaan. Deze brace is ademend en zweetafvoerend en zit zeer comfortabel op het lichaam. Met deze brace bent u optimaal beschermd en is dit de juiste keuze om uw klachten van reuma in de rug te verminderen.

Wellicht ook interessant....