Mediblog

Slijmbeursontsteking Bursitis schouder

Bursitis of slijmbeursontsteking is een ontsteking van de bursa: een zak met slijmerige vloeistof die tussen de schouderstructuren ligt.

Slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door een repetitieve (herhaalde) overbelasting waarbij telkens minieme schade optreedt. Uiteindelijk kan dit leiden tot ontsteking. Bursitis aan de schouder kan zo optreden bij langdurig werken met de armen boven het hoofd.
Ook een plotse verwonding kan leiden tot bursitis.

Zelden is er infectie van de bursa.

Meestal treedt slijmbeursontsteking op na de leeftijd van 40 jaar.

Bursitis kan leiden tot impingement.

Symptomen

Het duidelijkste symptoom is pijn. Ook zwelling, gevoeligheid en pijn bij beweging zijn vaak voorkomende symptomen.

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van de symptomen. Bij twijfel kunnen beeldvormende technieken de diagnose bevestigen: radiografieën kunnen de bursa niet aantonen, maar wel verkalkingen ten gevolge van de slijmbeursontsteking. Met magnetische resonantie kan een beter beeld gevormd worden van de bursa.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit rust, anti-ontstekingsmedicatie en ijscompressen.

Het opzuigen van het bursavocht met een naald is meestal niet nodig. Soms kan men cortisonen inspuiten in de bursa om de onsteking tegen te gaan.

Oefeningen door een kinesist of fysiotherapeut kunnen het genezingsproces helpen.

Indien er infectie aanwezig is zal deze behandeld worden met antibiotica. Indien nodig kan het bursavocht (meermaals) weggezogen worden of kan de bursa zelfs chirurgisch verwijderd worden.

Wellicht ook interessant....