Mediblog

Wat zijn galstenen?

Galstenen, het is een veel voorkomende aandoening die vooral voorkomt in de familiaire sfeer. Het hebben van galstenen wordt ook wel cholelithiasis genoemd. Een galsteen wordt veroorzaakt wanneer galvloeistof achterblijft in de galblaas. Sommige mensen ondervinden geen last, dit worden ook wel stille galstenen genoemd. Maar er is ook een groep mensen waarbij een galsteen de galgang verstopt, dit noemt men obstructie. Dit is wel erg pijnlijk. Daarnaast kunnen de stenen in de gal gaan ontsteken, dit kan ook complicaties met zich meebrengen.

Symptomen bij galstenen

Maar wat zijn de symptomen en klachten bij galstenen? En zijn er ook behandelingen voor? De grootste risicogroep zijn vrouwen die in de vruchtbare leeftijdscategorie vallen. Hierbij wordt gekeken naar 4 factoren: vruchtbaarheid, vrouwelijk geslacht, boven de veertig en overgewicht. Echter, mannen kunnen ook last krijgen van stenen in de gal. Over de oorzaken van deze stenen is weinig bekend. Wel kunnen kan een galsteen ontstaat als de galblaas zich niet voldoende leeg knijpt tijdens de maaltijd. Er blijft dan galvloeistof achter, dit zal indikken en zich tot een galsteen vormen. Daarnaast blijkt dat galstenen vaker ontstaan tijdens de zwangerschap.

Klachten bij galstenen

Zoals hierboven al genoemd hoeft niet iedereen met een galsteen ook last te krijgen van specifieke klachten. De zogenaamde stille galsteen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 20 procent van de mensen met een galsteen hier ook daadwerkelijk klachten van heeft. Het kan dan gaan om de volgende klachten:

Galsteenkoliek

Dit is een kramp die wordt veroorzaakt door het blokkeren van de galgang. De galsteen zorgt voor deze blokkade. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met hevige misselijkheid en spugen. De pijn is te voelen aan de rechterkant van de buik. Daarnaast krijgt u last van bewegingsdrang en het zoeken van een houding die de minste pijn geeft. Deze klacht kan soms wel tot vier uur lang aanhouden.

Vol gevoel in de bovenbuik

U kunt een vol gevoel krijgen in de bovenbuik, met name na het nuttigen van een vette maaltijd of een grote maaltijd. Wanneer de glasteen klem blijft zitten in de galblaas kan dit ook een aantal vervelende klachten met zich mee brengen. U kunt last krijgen van ontstoken galwegen en een ontsteking aan de galblaas.

Ontkleurde ontlasting

Ontkleurde ontlasting kan ook duiden op het hebben van een galsteen. Normaal gesproken zorgt galvloeistof voor de bruine kleur van de ontlasting. Maar wanneer de doorstroming van deze vloeistof niet goed werkt, kan er grijze ontlasting ontstaan. Galstenen behandeling een galsteen die geen klachten veroorzaakt hoeft over het algemeen niet verwijderd te worden.

Oplossing bij galstenen

Maar zodra er wel klachten meespelen is de meest effectieve manier om de klachten te stoppen het verwijderen van de galblaas. Dit kan op twee manieren gebeuren: door een kijkoperatie of door een buikoperatie. Zonder galblaas kunt u prima leven, wel moet u rekenen op een korte herstelperiode. Wanneer een operatie niet kan of niet wenselijk is kan een arts ervoor kiezen om de galsteen te verwijderen via een ERCP.

Wat is een ERCP?

Hierbij maakt de arts gebruik van een lange flexibele slang die via de mond wordt ingebracht. Op die manier kunnen de galwegen worden bereikt. Maar een galsteen in de galblaas kan op deze manier niet verwijderd worden. Er zijn twee soorten ontstekingen aan de galblaas: een acute galblaasontsteking of een chronische galblaasontsteking.

Acute galblaasontsteking versus chronische galblaasontsteking

Een acute galblaasontsteking treedt plotseling en eenmalig op en bij een chronische ontsteking aan de galblaas komt de ontsteking regelmatig terug of blijft hij langdurig aanwezig. Klachten die u kunt ondervinden bij het hebben van een galblaas ontsteking zijn redelijk gelijk aan de klachten van galstenen. Heftige buikpijnen in de rechterbovenbuik en veel last van misselijkheid en braken. Daarnaast kunt u bij het inademen uitstralende pijn voelen aan het rechterschouderblad. Wanneer de arts op de rechterbovenbuik drukt zal er een fikse pijn merkbaar zijn. In sommige gevallen kunt u ook last krijgen van koorts of verhoging.

Net als bij een galsteen kunt u bij een ontsteking aan de galblaas ook last krijgen van ontkleurde ontlasting. Dit duidt er op dat de galwegen zijn afgesloten. Mochten de klachten aanhouden dan kan een arts overwegen de galblaas te verwijderen, net als bij het hebben van galstenen. Bij een acute galblaasontsteking is het soms niet mogelijk om de galblaas te verwijderen. Mocht dit het geval zijn dan zal u worden opgenomen in het ziekenhuis. De ontsteking wordt dan behandeld met antibiotica en pijnstillers. Als de aanval afneemt kan de galblaas alsnog worden weggehaald, mocht dit nodig zijn. Mocht u last hebben van één van de genoemde klachten kunt u altijd contact op nemen met uw huisarts. Die zal verder onderzoeken of het daadwerkelijk om een galsteen gaat.

 

Wellicht ook interessant....