Mediblog

Pijn in de onderrug

Bij pijn in de onderrug, ook wel spit of lumbago genoemd, zijn de spieren, banden en gewrichten in uw rug uit vorm of uit balans. Vier op de vijf mensen heeft regelmatig last van lage rugpijn. Het is dan ook de meest voorkomende soort van rugpijn.

Wat zijn de oorzaken van pijn in onderrug?

De oorzaken van pijn in de onderrug, of lumbago, hebben vaak te maken met allerlei normale dagelijkse bewegingen of houdingen. Zo kan de pijn bijvoorbeeld al ontstaan doordat u tijdens uw werk lang in dezelfde houding zit, zonder veel te beweging.

Ook zien we de lage onderrugklachten vaak bij mensen die herhalend werk doen, bijvoorbeeld lopende band werk verrichten in een fabriek. Een vaak voorkomende oorzaak en ook snel genezende oorzaak van lage rugpijn is wanneer er ineens hevige inspanningen worden uitgevoerd.

Een voorbeeld hiervan is wanneer er bijvoorbeeld een verbouwing plaats vindt in uw woning en u tijdelijk van nooit tillen, een week lang heftige lichamelijke inspanning uit voert. Overgewicht en stress kunnen andere oorzaken zijn van pijn in de onderrug.

Ook als u mogelijk zwanger bent is lage rugpijn vaak een veelvoorkomend probleem. Zwangere vrouwen maken tijdens hun zwangerschap progesteron aan. Dit zorgt er voor dat de verbindingen tussen de gewrichten losser raken. Lage rugpijn tijdens de zwangerschap kan ook betrekking hebben op het gewicht die zwangere vrouwen meeslepen. Daarom is het voor zwangere vrouwen belangrijk om op te letten op hun houding.

Wat zijn de symptomen van lage rugpijn?

De symptomen van lage rugpijn zijn bij bijna alle patiënten hetzelfde. Meestal is er sprake van pijn in de onderrug die uitstraalt naar uw been of bil. Diverse houdingen kunnen in dit geval erg pijnlijk zijn. Het wordt afgeraden om volledige rust te houden bij pijn in de onderrug, maar ook teveel bewegen is niet goed. Een middenweg vinden die voor u een goed gevoel geeft en juist aanvoelt, is dan ook de beste oplossing.

Oefeningen voor pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug gaat vaak vanzelf weer over, echter kan dit een nare belemmering vormen in uw dagelijks leven. Vooral uzelf bent het belangrijkst voor het voorkomen, verminderen en bestrijden van uw rugpijn. Een fysiotherapeut kan u helpen en handvatten aanreiken om rugpijn te bestrijden, echter zult u zelf de voorgeschreven oefeningen moeten uitvoeren en continu herhalen om pijn in de toekomst te voorkomen.

Vooral oefeningen waarin u rekt en strekt zorgen er voor dat de spieren in uw rug goed opgerekt zijn en minder vatbaar zijn voor plotselinge of continu herhaalde bewegingen. Het is wel van belang dat u het persoonlijke advies van uw fysiotherapeut ten harte neemt en daadwerkelijk doet wat u samen met hem hebt afgesproken.Wellicht ook interessant....