Mediblog

Ischias een vervelende zenuwpijn

Ischias is een vorm van rugpijn die bij behoorlijk veel mensen voorkomt. De naam Ischias is eigenlijk de naam van een zenuw, maar wordt gebruikt als naam voor de pijn die deze zenuw veroorzaakt. Deze zogenoemde zenuwpijn, die erg goed voelbaar is in de rug, straalt uit naar de billen en in het been. De pijn die de mens ervaart komt uit de vijf zenuwwortels vanuit de lage rug en het heiligbeen. De ischiaszenuw is de langste zenuw in het lichaam en loopt vanaf de bil via het achterbeen naar de kuit door tot aan de voet.

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been. De pijn ontstaat door een irritatie of ontsteking van één of meer zenuwwortels op de plaats waar deze zenuwwortels uit het ruggenmerg ontspringen. In de bilregio komen 5 zenuwwortels vanuit de lage rug en het heiligbeen bij elkaar en vormen dan samen de ischiaszenuw. De ischiaszenuw loopt vanaf de bil via het achterbeen naar de kuit en vervolgens naar de voet. De ischiaszenuw is de langste zenuw van het lichaam. Pijn in de ischiaszenuw betekent dus pijn in een groot deel van uw lichaam.

Wat zijn de symptomen van Ischias?

Indien de ischias zenuw is geïrriteerd, ontstoken of beschadigd kunt u hevige last ondervinden van de pijn die het veroorzaakt. De irritatie ontstaat doordat er druk wordt gezet op de zenuw. Afhankelijk van de druk op de zenuw, ervaart u een bepaalde pijn. Problemen aan de Ischias beginnen vaak met een verandering van de stand van de lage rug, het bekken of het been.

De symptomen van ischias hebben bijna altijd uitwerking op de benen. Men ervaart vaak last van de benen, pijn bij het heffen en strekken van het zere been of pijn in de voeten of in de tenen. Ook ontstaan er vaak gevoelsstoornissen in het been, wat kan leiden tot het verslappen van de kuitspieren. Bij Ischias zien we dat de reflexen in de knieën en voeten ook minder worden en zelfs het uitvallen van de achillespeesreflex is dan vaak het gevolg van de zenuwbeschadiging.

Hoe wordt Ischias behandelt?

Wanneer u pijn heeft door Ischias, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Deze zal u vertellen wat voor stappen het beste genomen kunnen worden voor de behandeling. Indien de arts concludeert dat de klachten minder ernstig zijn, schrijft de arts vaak een pijnstiller voor en adviseert deze om te proberen zoveel mogelijk in beweging te blijven.

De meeste rugklachten gaan dan ook vanzelf over met behulp van pijnstillers, rust en door op een verantwoorde manier te bewegen om van de klachten af te komen. Uw arts zal u dan ook in de meeste gevallen zowel rust, alsook bepaalde oefeningen aanraden. Wanneer de pijn blijft aan houden zal de arts u in zeer ernstige gevallen een spuit geven om de pijn te genezen. Het is verstandig in alle gevallen contact te blijven houden met uw arts, de pijn kan namelijk ook verband houden met een vernauwing van het wervelkanaal of een hernia.

Ischias oefeningen

Klachten van Ischias gaan meestal vanzelf over. Pijnstilling is dan ook de eerste oplossing bij acute pijn. Indien de ischiasklachten ernstig en langdurig zijn, zal u worden doorverwezen naar een specialist. Ischias kan behandelt worden door middel van massages en oefeningen. Voor de eerste fase van herstel is het verstandig om te beginnen met massages en om vervolgens oefeningen te doen.

Oefentherapie is vaak de oplossing voor Ischias. Dit is een combinatie van rugspierversterkende oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen, voor het versterken van de rugspieren. De stabiliteit van de gewrichten zal hierdoor ook weer toenemen.

Wellicht ook interessant....