Mediblog

Gevoelloosheid in benen

Gevoelloosheid in je benen kan door een aantal dingen worden veroorzaakt en erg irritant zijn. Hoe wordt been gevoeligheid veroorzaakt?

Soorten gevoelloosheid in benen

Er zijn een aantal zaken die voor gevoelloosheid in je benen kunnen zorgen. Zo kan gevoelloosheid in je benen worden veroorzaakt door een gebrekkige bloedsomloop in je benen, waardoor de zenuwen niet meer goed werken. Extreme kou, brandwonden en snijwonden kunnen ook voor gevoelloosheid in je benen zorgen. Sommige ziektes, drugs en alcohol en letsel kunnen eveneens gevoelloosheid in je benen veroorzaken.

Gevoelloosheid benen door gebrekkige bloedsomloop

Wanneer je lang in een bepaalde houding zit, bijvoorbeeld met je benen over elkaar, kan de bloedsomloop in je benen worden beperkt. Dit kan zorgen voor tintelingen en een naar gevoel, maar uiteindelijk kan je hele been gaan slapen en gevoelloos worden.

Extreme kou

Extreme kou kan voor gevoelloosheid in de benen zorgen, wanneer je niet voldoende warm aangekleed bent. Wanneer mensen het echt koud hebben gaat het lichaam alle warmte zoveel mogelijk naar het midden van je lichaam brengen en weg van je armen en benen, omdat in het midden natuurlijk alle belangrijke organen zitten, met het gevolg dat je armen en benen worden ontzien. Hierdoor kunnen je armen en benen gevoelloos worden.

Brandwonden en gevoelloosheid in benen

Ook brandwonden kunnen voor gevoelloosheid in je benen zorgen, omdat door erge brandwonden je zenuwen kunnen worden aangetast.

Snijwonden

Diepe snijwonden kunnen de zenuwen aantasten. Als je dergelijke wonden in je been hebt kan dit voor gevoelloosheid zorgen als de zenuwen zijn aangetast.

Ziektes die gevoelloosheid in je benen veroorzaken

Bepaalde ziektes en aandoeningen als een rugblessure, botbreuken, een hernia, een beklemde zenuw, degeneratieve discopathie, MS, een tumor, een beroerte of osteoporose kunnen zorgen voor het verlies van gevoel in je benen.

Drugs en alcohol

Zaken als overmatig alcohol- of drugsgebruik kunnen eveneens zorgen voor gevoelloosheid.

Letsel en gevoelloosheid

Bepaalde vormen van letsel kunnen zorgen dat zenuwen worden beklemd of afsterven. Denk bijvoorbeeld aan een dwarslaesie, nek of rugletsel of een gebroken been.

Wellicht ook interessant....