Mediblog

Last van de rug tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van rugpijn tijdens de zwangerschap. Dit wordt vooral veroorzaakt door het hormoon progesteron, wat wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap. Dit zorgt ervoor dat de verbindingen tussen je gewrichten losser komen te zitten. Daardoor kunnen je gewrichten iets bewegen, zodat je zenuwen sneller bekneld raken. Dit kan zorgen voor rugpijn bij het begin van de zwangerschap. Daarnaast krijg je steeds meer gewicht tijdens de zwangerschap. Hierdoor nemen veel vrouwen een verkeerde houding aan, waardoor de rug veel meer wordt belast. Daarnaast drukt het extra gewicht van je buik op de spieren in je onderrug. Dit zorgt voor veel rugpijn tijdens de zwangerschap. Door je andere houding kan het ook goed zijn dat je last krijgt van hoge rugpijn tijdens de zwangerschap.Een TENS apparaat kan dan verlichting geven tijdens de bevalling

Hoe kun je rugpijn tijdens de zwangerschap voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om lage rugpijn tijdens de zwangerschap te voorkomen. Het belangrijkste is om goed op je houding te letten. Ook al wordt je buik steeds zwaarder, probeer ervoor te zorgen dat je niet met een holle rug gaat staan en lopen. Op die manier voorkom je een stukje extra belasting op de spieren van je onderrug. Je kunt heel makkelijk zien of je goed staat, want bij de goede houding staan je nek en je rug in één rechte lijn. Zo kun je een lage rugpijn bij het begin van de zwangerschap voorkomen.

Ook is het goed om extra aandacht te geven aan de schoenen die je kiest om te dragen. Zorg ervoor dat het comfortabele schoenen zijn waarop je lekker kunt lopen. Draag geen hakken als je zwanger bent, want dat is funest voor je rug. Als je nieuwe schoenen gaat kopen, moet je bedenken om deze wel iets ruimer te kopen, omdat je tijdens de zwangerschap vocht gaat vasthouden, met name bij je voeten. Zorg dat je veel blijft bewegen wanneer je zwanger bent.

De kans op rugpijn is veel kleiner als je regelmatig gaat wandelen. Ook is het erg goed voor je om te gaan zwemmen. Wanneer je veel op je zij slaapt, is het handig om een kussen tussen je benen te leggen. Op die manier is er meer ondersteuning en krijg je minder snel last van pijn in je rug. Ook bij het uit bed stappen kun je maatregelen nemen. Spring niet direct je bed uit, maar draai eerst naar je zij voordat je rechtop gaat zitten.

Wat kun je doen als je rugpijn hebt?

Wanneer je last hebt van rugpijn tijdens de zwangerschap, dan kun je ook een aantal maatregelen nemen om de rugpijn te verlichten en de klachten niet te laten verergeren. Wanneer je veel last hebt van je rug is het verstandig even langs de huisarts te gaan. Hij kan kijken of je geen last hebt van bekkeninstabiliteit. Wanneer dit niet het geval is, kun je zelf ook wat mogelijkheden proberen. Probeer een TENS apparaat .Ga bijvoorbeeld eens in een lekker warm bad. Dit zorgt ervoor dat je spieren zich ontspannen en je rugpijn minder kan worden. Daarnaast kun je gebruik maken van een warme kruik of kiezen voor een heerlijk ontspannende massage.

Wellicht ook interessant....