Spondylolisthesis is een redelijk veel voorkomende aandoening aan de rugwervels. Een wervel verschuift dan ten opzichte van de andere wervels (listhesis). Ze liggen daardoor dus niet meer boven elkaar, maar schuin. Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben.
Verschillende oorzaken
Soms komt de aandoening door spondylose. Daarbij verdwijnt het kraakbeen tussen de wervels. Dit komt veel voor mij ouderen. De wervels verschuiven dan door slijtage van het lichaam. Spondylose kun je ook vanaf je geboorte hebben meegekregen. Dan heb je te maken met een chronische ziekte aan je wervelkolom.
Spondylolyse is nog zo’n moeilijk woord waar je ook mee te maken kunt hebben. Spondylolyse betekent dat het wervellichaam en de wervelboog niet meer goed verbonden zijn. Hierdoor worden de wervels dan niet meer op hun plaats gehouden. De wervels kunnen dan dus naar voren gaan schuiven.
Ook kan spondylolisthesis komen door een ongeluk waarbij een breuk in de wervelkolom ontstaat. Vooral mensen die veel voetballen, roeien of gewichtheffen hebben daarom extra kans op spondylolisthesis. Het is natuurlijk moeilijk om zo’n ongeluk te voorkomen. Het enige wat je kunt doen is op een zo veilig mogelijke manier je sport beoefenen.
Wat zijn de symptomen?
Veel mensen die spondylolisthesis hebben, hebben er geen last van. Wanneer je veel beweegt, kan je er wel last van gaan krijgen. Je krijgt dan bijvoorbeeld pijn in je onderrug. Ook kun je een verstijfd gevoel krijgen en kun je minder goed bewegen. Een ander symptoom is een pijn die doortrekt naar de achterkant van je bovenbenen. Soms kun je spondylolisthesis ook herkennen aan je uiterlijk. Je kunt het bijvoorbeeld terugzien aan een opvallend holle rug. Omdat je wervels verschuiven is je wervelkolom namelijk niet meer recht.
Wanneer je huisarts of dokter ontdekt dat je spondylolisthesis hebt, hoeft hij of zij er niet persé iets aan te doen. Als je er namelijk helemaal geen last van hebt is dat vaak niet nodig. Wel zal de dokter je dan afraden om intensief te sporten. Je moet wel gewoon blijven bewegen. Stil zitten is voor je lichaam niet goed. Op het moment dat je last van spondylolisthesis krijgt, kun je het beste snel met je dokter bespreken wat er aan te doen is.
Hoe kun je het behandelen
Wanneer je lichte klachten hebt, kun je kiezen je laten behandelen door massage. Ook kun je lichte, pijnstillende medicijnen gebruiken. Als je spondylolisthesis hebt, moet je in ieder geval altijd blijven bewegen. Het is alleen belangrijk dat je dat niet overdrijft. Denk dus aan lichte vormen van sport zoals joggen, zwemmen, wandelen of nordic walking. Sommige mensen hebben ook baat bij het dragen van een brace. Hierdoor neemt je lichaam ook een betere houding aan. Dat kan ook meteen bijdragen aan een verlichting van het probleem. Wanneer je veel pijn hebt, kan een dokter een pijnstillend middel voorschrijven.
Operatie bij ernstige gevallen
Alleen wanneer je klachten heel erg zijn kan de dokter besluiten om te gaan opereren. Je wervels worden dan aan elkaar vastgemaakt zodat ze weer recht op elkaar staan. Dat heet spondylodese.