Mediblog

Symptomen paniekaanval

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een plotselinge, kortstondige uiting van extreme angst. Een dergelijke aanval kan tussen een paar minuten en een half uur duren. Meestal ontstaat een paniekaanval wanneer men ooggetuige is van een ongeluk, een ramp, een roofdier of een misdrijf. Het kan ook zijn dat de paniekaanval naar voren treedt bij een teveel aan stress in een sociale omgeving. Het gebruiken van drugs kan ook bijdragen aan een versterkt paniek gevoel waardoor een dergelijke aanval kan optreden.

Het kan zo zijn dat de persoon die een paniekaanval krijgt lijdt aan een psychische aandoening. Een persoon die een paniekaanval heeft is vaak bang om flauw te vallen of zelfs dood te gaan. Iemand die een paniekaanval heeft denkt erg negatief. Onze hersens zoeken een oplossing om van het gevaar weg te raken. Kenmerkend is dat de denkwijze van iemand met een paniekaanval niet altijd even verstandig is en zich laat leiden door onlogische en emotionele gedachten.

Symptomen, klachten en verschijnselen van een paniekaanval

Wat zijn de verschijnselen en klachten van een paniekaanval?

  • Hevig beven/ trillen
  • Enorm zweten
  • Pijn in de borst
  • Hartkloppingen door een plots verhoogde bloeddruk
  • Er kan duizeligheid optreden
  • Een misselijk gevoel
  • Tintelende handen of benen
  • Hyperventilatie en daardoor kortademig zijn is ook een symptoom van een paniekaanval

Oorzaak paniekaanval

Paniekaanvallen kunnen ontstaan wanneer men angststoornis heeft, een fobie of OCS. Wanneer iemand een aanval krijgt kan het effect zichzelf versterken. Hoe erger hij of zij in paniek is des te meer de persoon in kwestie gaat geloven in de ernst van de situatie. Hierdoor neemt het gevoel in paniek sterk toe. Als men niet weet waarom hij of zij in paniek raakt kan hij of zij het zien als een somatisch probleem. Dit kan de angst ook versterken. Als er regelmatig paniekaanvallen aan de orde zijn, is het mogelijk dat het te wijten is aan een paniekstoornis.

Waarom heb je paniekaanval?

Voor iemand in de omgeving van een persoon die veel paniekaanvallen heeft is het niet per se duidelijk waarom hij of zij een paniekaanval krijgt. Het is mogelijk dat de aanvallen plotseling verdwijnen en dat de omgeving hier niets van begrijpt. Paniek komt voor bij individuen, maar kan ook optreden bij een hele groep mensen. Een goed voorbeeld is massahysterie als gevolg van een natuurramp.

Wellicht ook interessant....