Mediblog

De gevolgen van een nierbekkenontsteking

De gevolgen van een nierbekkenontsteking

Doorgaans betreft het een bacteriële infectie die ten grondslag ligt aan een nierbekkenontsteking. Hoewel de aandoening vervelend is, met symptomen als pijn, koorts, algehele malaise, misselijkheid, koude rilling en stinkende urine, de behandeling is meestal even simpel als effectief. Immers een bacteriële infectie is te behandelen met een krachtige antibioticakuur. We stevenen echter naar een tijdperk waarin antibioticaresistentie een toenemende probleem begint te worden. Dit betekent dat er bacteriën in opkomst zijn die minder of ongevoelig (resistent) zijn voor antibiotica.

Antibioticaresistentie

Als het nierbekken is geïnfecteerd geraakt door een bacterie met een multiresistente bacterie (BRMO, bijzonder resistente micro-organisme), wordt de behandeling ervan ernstig bemoeilijkt. Er zal dan intraveneuze antibiotica (rechtstreeks in de bloedbaan middels een infuus) worden gegeven. Een mogelijke oplossing heeft zich inmiddels aangediend in de vorm van fagentherapie, maar dit staat nog in de kinderschoenen

Gevolgen van een antibioticakuur

Een antibioticakuur moet men ook niet te licht opvatten, immers het is medicatie en zoals met ieder medicijn kan er sprake zijn van bijwerkingen. Er kan een allergische reactie ontstaan mocht er een overgevoeligheid zijn voor een specifiek antibioticum (een andere stam innemen biedt dan uitkomst). Bovendien vernietigt antibiotica ook een deel van de ‘goede’ bacteriën, die zich in het gehele lichaam bevinden (vooral in het maag-darmstelsel). Deze disbalans van de darmflora heeft tot gevolg; diarree, misselijkheid en afvallen.

Omdat bacteriën en schimmels elkaar in evenwicht houden (bijvoorbeeld bij de genitaliën), kan door antibiotica, deze schimmels de overhand krijgen. In dat geval ontstaat er soms een vervelende schimmelinfectie.

Nierbekkenontsteking meestal zonder consequenties

Over het algemeen wordt nierbekkenontsteking veroorzaakt door een bacterie uit de urinewegen welke gevoelig is voor veel soorten antibiotica. Twee dagen na het begin van de kuur merkt men meestal al vermindering van de klachten. De kuur moet te allen tijde volledig worden afgemaakt om resistentie te voorkomen. Exacte cijfers zijn er niet, maar het leeuwendeel van de patiënten met een nierbekkenontsteking geneest volledig, zonder restverschijnselen.

Wellicht ook interessant....