Mediblog

Wat is een burn-out?

Het is belangrijk om de symptomen van een burn-out te kennen, omdat mensen met een burn-out vaak de symptomen negeren en steeds verder aftakelen. De eerste stap naar genezing van een burn-out is herkennen dat je een burn-out hebt. Lees op de pagina over symptomen van een burn-out hoe je een burnout herkent en wat de symptomen en verschijnselen van een burn-out zijn.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een toestand van emotionele uitputting veroorzaakt door menselijke interactie. Vooral beroepen waarin men veel met mensen omgaat, zoals bijvoorbeeld de zorg hebben een hogere kans om een burnout te veroorzaken.  Bij een burn-out is er geen motivatie meer om bepaalde werkzaamheden te volbrengen en er is geen puf meer voor. Er is een algeheel gevoel van uitputting. Daarbij komt een groot gedeelte cynisme bij kijken. Hierdoor creëert de persoon die lijdt aan een burn-out een afstand tussen collega’s, vrienden en familie. Iemand die een burn-out heeft, heeft niet het idee dat hij of zij iets presteert en ervaart een sterke daling van het zelfvertrouwen.

Oorzaken burn-out

De oorzaken van een burn-out bestaan meestal uit een samenhang van verschillende factoren. Deze factoren kunnen bestaan uit je persoonlijkheid, de werkomgeving, je functie en je sociale omgeving. Mensen die erg perfectionistisch ingesteld zijn krijgen vaak eerder een burn-out. Het is ook verstandig om rust te nemen. Mensen die zich nooit ziek melden, ook indien ze toch zich niet helemaal goed voelen kunnen uiteindelijk een burn-out krijgen. Problemen met één of meerdere van deze factoren kunnen leiden tot symptomen van een burn-out, indien iemand een burnout ontwikkelt.

Fysieke en psychische symptomen burn-out

Een burn-out heeft fysieke en psychische symptomen. De symptomen en verschijnselen van een burn-out worden hieronder nader uitgewerkt.

Fysieke symptomen burn-out

Als je een burn-out hebt kan je dat herkennen met de volgende fysieke symptomen. Mensen met een burnout kunnen vaak slecht slapen en worden vaak vroeg wakker. Andere fysiek symptomen van een burnout zijn het last hebben van (weekend)hoofdpijn, zweet uitbarstingen, onregelmatige hartkloppingen en uitputting. Mensen met een burn-out kunnen zich ook slap voelen. Verder kunnen personen met een burnout zich grieperig voelen en last hebben van kortademigheid. Een aantal fysieke symptomen worden hieronder nader besproken:

Weekendhoofdpijn

Dit is te verklaren doordat je van maandag tot en met vrijdag erg veel inspanning eist van je lichaam en van je geest. Je ervaart veel stress tijdens deze drukke werkweek en het is daarbij mogelijk dat je op zaterdag en/of zondag last krijgt van hoofdpijn.

Extra gevoelig voor geluid

Over het algemeen kom je hierachter in de thuissituatie. Na een drukke dag heb je behoefte aan rust. Wanneer je thuis komt en je kinderen zijn aan het spelen, slaan met de deuren, kijken televisie of willen aandacht. Dan kan dit irritatie opleveren doordat je een intolerantie voor lawaai hebt opgebouwd door jouw enorme behoefte aan rust.

Vermoeidheid achter de ogen

Je hebt een brandend gevoel rondom en van je ogen. Je krijgt hierbij wallen of in elk geval de beginselen ervan. Deze vermoeidheid komt door langdurige periodes van stress.

Psychische symptomen burnout

Mensen met een burn-out kunnen ook last  hebben van een aantal psychische symptomen. Zo kunnen mensen met een burnout concentratieproblemen hebben, maar ook lijden aan emotionele verschijnselen als een brok in de keel en de nijging hebben om snel te huilen. Stemmingswisselingen komen ook vaak voor bij mensen die een burn-out hebben.

Een ander emotioneel symptoom van een burn-out is het snel geïrriteerd raken en het opgejaagd voelen en overal tegenop zien. Gevoelens van ongeschiktheid kunnen ook voorkomen. Andere psychische symptomen van een burnout zijn dat de persoon die een burnout heeft chaotisch wordt en overgevoelig voor licht en geluid. Een persoon met een burn-out kan verder vergeetachtig zijn en minder creatief dan normaal. Hieronder worden een aantal psychische symptomen nader belicht:

Geen energie meer als je terugkomt van je werk

Je hebt geen puf meer om iets te gaan doen. Je bent moe en je ogen branden. Je hebt geen zin om te sporten, te klussen, met de kids te spelen of om te gaan wandelen. Je hebt geen behoefte aan bewegen of een activiteit.

Verslavingsdrang of erg gevoelig voor verslaving

Je bent geneigd veel alcohol te nuttigen of erg veel te gaan roken. Gokverslaving of overmatig eten horen ook tot deze categorie. Het is een vorm van je gevoelens onderdrukken. Dit uit zich vaak in een verslaving waarbij je je lichaam verwaarloost.

Burn-out behandelen

Het is mogelijk om een burn-out te behandelen, door bijvoorbeeld in therapie te gaan bij een psycholoog. De behandeling zal zich richten op het achterhalen van de oorzaak van de burnout en het verminderen van de klachten. Hierdoor leer je om te gaan met een burnout,  door middel van coaching door de psycholoog. Het is echter niet altijd nodig om in therapie te gaan om een burnout te behandelen. Het aanpassen van enkele factoren waardoor de burnout is ontstaan, zoals de werkomgeving of de functie die iemand bekleed, kan al voldoende zijn. Het uiteindelijke doel is dat de persoon met een burn-out herstelt en weer energie krijgt. Als een burn-out in een vroeg stadium wordt aangepakt, is een burn-out eenvoudiger te herstellen.

Wellicht ook interessant....