Mediblog

Kinkhoest

Kinkhoest is een zeer besmettelijke infectie van de luchtwegen. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie genaamd Bordetella pertussis. De ziekte wordt over het algemeen verspreidt door het speeksel die tijdens het hoesten weggeslingerd worden. Wanneer je een keer kinkhoest hebt gehad bouwt je immuunsysteem over het algemeen een volledige immuniteit op tegen toekomstige besmettingen. Deze immuniteit duurt ongeveer 7 tot 20 jaar. Kinkhoest is zeer besmettelijk. De kans dat een niet ingeënt gezinslid kinkhoest krijgt als een ander in het gezin kinkhoest heeft is 90%.

Symptomen en verschijnselen kinkhoest

Wat zijn de symptomen, klachten en verschijnselen van kinkhoest en hoe verloopt de ziekte?

Incubatietijd

Na een incubatieperiode van ongeveer 7 tot 10 dagen komen de eerste verschijnselen van de kinkhoest naar voren. Over het algemeen begint kinkhoest als een verkoudheid die gepaard gaat met niezen, traanogen, een loopneus en een algeheel gevoel van ziek zijn. De eerste symptomen van kinkhoest in de vorm van hoesten komen ook naar voren. Het eerste stadium van de kinkhoest lijkt dus enorm veel op die van een verkoudheid. Dit wordt dus over het algemeen genegeerd. Dit eerste stadium is tegelijkertijd ook het meest besmettelijk.

Klachten

De klachten van kinkhoest zetten door en worden erger. De hoestbuien van de kinkhoest worden steeds erger en zelfs dusdanig erg dat een patiënt tot hyperventilatie aan toe kan hoesten. Na een dergelijke, hevige hoestbui kan het zijn dat er overgegeven wordt. Je luchtwegen zijn erg prikkelbaar en je kunt door van alles aan het hoesten geraken. Tijdens het hoesten geef je taai slijm op. Wanneer jonge kinderen kinkhoest hebben en een hoestbui hebben, kan dit voor overgeven, hoofdpijn en soms zelfs algehele ademstilstand zorgen.

Bij baby’s kan er een woedeaanval uitbreken in dit stadium. De bacterie trekt zich in dit stadium al terug maar de afvalstoffen van de bacterie zijn het probleem. Antibiotica kunnen hier niets tegen doen. Over het algemeen duurt het tweede stadium van kinkhoest 1 tot 6 weken.

Na ongeveer 4 weken vanaf het begin van de kinkhoest nemen de hoestbuien enorm af, zowel in frequentie als in hevigheid. Let er wel op dat je 3 of 4 weken nadat je bent begonnen met hoesten nog besmettelijk bent voor andere personen.

Ernstige gevolgen en complicaties kinkhoest

Kinkhoest kan erge gevolgen en complicaties hebben. Zo kan het voorkomen dat je zuurstoftekort krijgt door het hoesten. Ook kunnen hersenbloedingen en hersenletsel het gevolg zijn van kinkhoest. Je longen kunnen ook blijvend beschadigd worden door kinkhoest. Voor jonge kinderen en baby’s kan kinkhoest dodelijk zijn, omdat er zoals gezegd een adem stop kan plaatsvinden. Kinderen die al last hebben van ernstige hartafwijkingen of longafwijkingen zijn extra gevoelig voor complicaties door kinkhoest.

Behandeling kinkhoest

De kinkhoest bacterie kan worden behandeld met antibiotica. Hierbij kan de behandeling niet bijdragen aan de duur van de ziekte, maar wel aan de periode waarin men besmet kan worden met kinkhoest. Een hele kuur duurt 2 weken.

Jonge kinderen en kinkhoest

Het is belangrijk om in het geval dat er kinkhoest wordt geconstateerd te onderzoeken of er zeer jonge of niet voldoende gevaccineerde kinderen bloot zijn gesteld aan de bacterie die de kinkhoest veroorzaakt. Die kinderen dienen dan per direct preventief behandeld te worden tegen kinkhoest om een verdere uitbraak te voorkomen.

Wellicht ook interessant....