Mediblog

Trage schildklier

Wat zijn de symptomen van een trage schildklier? Bij een trage schildklier (schildklier klachten type 1) heeft de schildklier een trage werking. Dit in tegenstelling tot een snelle schildklier (schildklier klachten type 2). De verschillende type klachten hebben ieder verschillende schildklier symptomen met af en toe een tegenstellende werking. Het herkennen van schildklier klachten is mogelijk aan de hand van de erbij horende symptomen. Een trage schildklier wordt ook wel eens langzame schildklier genoemd.

Wat zijn schildklier klachten?

De schildklier is een klein orgaan, die zich bevindt in de voorzijde van de hals. De klier heeft veel invloed op bepaalde processen in je lichaam. De schildklier heeft invloed op het tempo van bepaalde processen in je lichaam. Bij een trage of te snelle schildklier wordt dit tempo negatief beïnvloed waardoor het lichaam ontregeld wordt.

Trage schildklier symptomen

Een schildklier met een trage werking wordt ook wel schildklier klachten type 1 genoemd. Bij een trage schildklier worden er te weinig schildklierhormonen aangemaakt (hypothyreoïdie). Hieronder een overzicht van de symptomen die horen bij een trage schildklier.

Overgewicht

Het eerste symptoom van een trage schildklier is overgewicht. Een trage schildklier kan voor overgewicht zorgen. De schildklier scheidt hormonen af die nodig zijn voor de uitvoering van de stofwisseling. Dit wordt ook wel metabolisme genoemd. De schildklier zorgt onder andere voor de stofwisseling. Bij een trage schildklier zal de stofwisseling minder snel gaan, waardoor mensen het symptoom overgewicht krijgen.

Vermoeidheid – slaapstoornis

Een ander symptoom van een langzame schildklier is vermoeidheid. Bij een trage schildklier zijn mensen vaak ook sneller moe. De vermoeidheid kan door symptomen komen die bij een trage schildklier horen, zoals een slaapstoornis of een lage bloeddruk. Hierdoor kunnen mensen te kort aan beweging krijgen waardoor overgewicht toeneemt.

Verlaagd immuunsysteem – snel ziek worden

Een symptoom van een langzame schildklier kan verder zijn dat je immuunsysteem negatief wordt beïnvloed. Door een verlaagd immuunsysteem ben je sneller ziek en meer vatbaar voor kou vatten of andere griepjes.

Een verlaagd libido

Een ander symptoom dat zich kan voordoen bij een trage schildklier is een verlaagd libido. Door een verlaagd libido heb je minder of geen zin meer in seks.

Snel koud hebben

Een trage schildklier kan ook invloed hebben op je lichaamstemperatuur. Snel koud hebben is een bekend verschijnsel van een trage schildklier.

Te hoog cholesterol

Symptomen van een trage schildklier kunnen ook worden gevonden in een te hoog cholesterol. Een te hoog cholesterol is het gevolg van dat er te weinig schildklierhormoon wordt aangemaakt. Een te hoog cholesterol is niet gezond voor je lichaam en vergroot de kans op hart en vaatziekte.

Haaruitval

Haaruitval kan ook een gevolg zijn van een trage schildklier, waardoor haaruitval een symptoom van een trage schildklier kan zijn. Het kan echter ook een symptoom van een andere ziekte zijn. Haaruitval kan op bepaalde plaatsen gebeuren, zoals je hoofd, wimpers en wenkbrauwen.

Lage bloeddruk

Ook een lage bloeddruk kan een symptoom zijn van een langzame schildklier. Bij mannen is er sprake van een lage bloeddruk wanneer de bovendruk lager dan 110 is en de onderdruk lager dan 70 is. Bij vrouwen is er sprake van een lage bloeddruk wanneer de bovendruk lager dan 100 is en de onderdruk lager dan 60 is. Verschijnselen van een lage bloeddruk zijn: duizeligheid, extreme vermoeidheid of licht in het hoofd tot bijna flauwvallen.

Vocht vasthoudend

Het is een bekend verschijnsel bij een trage schildklier dat er extra vocht wordt vastgehouden. Dit kan op verschillende plaatsen gebeuren, zoals je borsten, benen, kuiten of enkels.

Overige symptomen trage schildklier

Een trage schildklier kan zich ook met de volgende overige symptomen presenteren:

  • Gewrichtspijn
  • Menstruatiestoornissen
  • Problemen met ogen
  • Snel vatbaar voor blauwe plekken
  • Spierpijn
  • Stijf
  • Trager reactievermogen (van knie en enkel)

Oorzaak trage schildklier

De oorzaak van trage schildklier klachten is bij ieder verschillend. Er is geen directe aanleiding waardoor schildklier klachten ontstaan. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. De oorzaak van schildklier klachten zou bijvoorbeeld genetisch bepaald kunnen zijn. Een andere factor is het gebruik van medicijnen, zoals het gebruiken van de pil. Voeding speelt ook een belangrijke rol. Voedingstekorten van onder andere selenium of jodium kunnen de oorzaak zijn van schildklier klachten.

Wellicht ook interessant....