Mediblog

Informatie over rugpijn

Op deze website vindt u alles wat u over rugpijn moet weten. Pijn in de rug kan te wijten zijn aan diverse oorzaken, diverse klachten zijn dan ook een uitwerking van rugpijn. Op VDP zult u wegwijs worden in de wereld van pijn in de rug. U vindt terug welke klachten er zijn bij rugpijn. Ook ziet u wat u kunt doet om rugpijn te voorkomen en te verhelpen. Wist u bijvoorbeeld al dat u met een paar simpele oefeningen van uw pijn in de rug af kunt komen. Of dat er verschillende vormen zijn van pijn in uw rug, zoals Ischias, Lumbago of een hernia. Onder de verschillende kopjes vindt u diverse vormen van rugpijn, de symptomen ervan en de oefeningen die u kunt doen voor de desbetreffende pijn.

Welke klachten zijn er bij pijn in de rug?

Informatie over rugpijn

Bij rugpijn zijn de spieren, banden en gewrichten in uw rug eigenlijk uit vorm of uit balans. Waar rugpijn exact vandaan komt, is lastig om aan te geven. Rugklachten zijn erg vervelend en kunnen dan ook voor veel narigheid zorgen en een vervelende invloed hebben op uw dagelijks leven. Zo kan er acute rugpijn ontstaan terwijl u bijvoorbeeld een buiging voorover maakt, of bij te veel stress. Acute rugpijn ontstaat meestal onder in de rug en is daarmee ook de meest voorkomende rugpijn.

Maar liefst vier op de vijf mensen heeft wel eens last gehad van lage rugpijn. In de meeste gevallen is er bij rugpijn dan ook geen sprake van een ziekte of een blijvende schade. Bij rugpijn heeft u pijn in de rug, wat kan uitstralen naar uw benen of billen

Lang staan en zitten

Met name lang staan of zitten of juist erg veel bewegen, kan vaak erg pijnlijk zijn. Erg prettig om te weten is dat de meest voorkomende rugpijn, de rugpijn is die vaak vanzelf wel veer overgaat. Ook kunt u in behandeling bij een fysiotherapeut, welke u kan helpen bij het verminderen van uw rugklachten. Belangrijk om te weten is dat u bij het voorkomen en bestrijden van rugpijn zelf de grootste rol speelt.

Wat te doen bij pijn in de rug?

Advies bij rugpijn is om zo normaal mogelijk te blijven bewegen, ook al is dit vaak erg lastig in verband met de pijn. In het verleden en als reactie op rugpijn wordt er vaak geadviseerd rustig aan te doen, dit is begrijpelijk, maar kan de genezing van de pijn ondermijnen en de pijn zelfs verergeren. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat niet bewegen meer kwaad, dan goed doet.

Bij de meeste rugklachten zijn actieve oefeningen en stretchen nodig om de pijn te verminderen en het genezingsproces te stimuleren. Het is wel van belang om niet te gaan forceren. Om te zorgen voor flexibiliteit in uw spieren, banden en gewrichten doet u er verstandig aan, dagelijks een aantal minuten te stretchen.

Ook helpt het om af en toe te wisselen van houding, een stukje te lopen en stress te vermijden door goed te ontspannen. Bij de meest voorkomende soorten pijn in de rug is bedrust niet nodig, maar soms kunt u niet anders, probeer dan wel zo nu en dan uit bed te komen om stijfheid in de rug tegen te gaan.

Indien u echt veel pijn heeft in de rug, kunt u ervoor kiezen pijnstillers te nemen om de pijn te verzachten. Maar er is ook een alternatief, in de vorm van een TENS apparaat. Het gebruik van een TENS apparaat is wetenschappelijk bewezen. Een TENS apparaat kan onder andere gebruikt worden tegen nekpijn, rugpijn, lage rugpijn, artritis, hoofdpijn, hernia, peesontsteking, fibromyalgie, sportblessures, slijmbeursontsteking en nog veel meer soorten pijn. Meer te weten komen over het gebruik van een TENS? Kijk dan op www.medicu.nlWellicht ook interessant....