Voeding Mediblog

Lactose intolerantie

Het kan voorkomen dat het menselijk lichaam bepaalde stoffen niet verdraagt. In zo’n geval heb je last van een allergie. Dit kan ook voorkomen bij lactose, wat in de volksmond lactose intolerantie genoemd wordt. Bij sommige mensen komt het al vroeg voor, maar het kan ook zijn dat je pas in de loop der jaren, naarmate je ouder wordt, minder goed tegen lactose kunt.

Lactose is een melksuiker

Aangezien lactose ,een melksuiker, een dierlijk product is, kan het zodra het zich in de maag bevindt, een broedplaats worden voor bepaalde bacteriën. Meestal zijn de eerste symptomen die duidelijk worden krampen in de buik, en een gerommel dat in de buik ontstaat. Daarbij komt ook nog dat winderigheid en diarree vaak symptomen zijn die ook nog de kop opsteken. Handig hiervan is in elk geval dat je waarschijnlijk wel merkt dat je lactose intolerant bent.


Het is lastig om lactose producten direct uit de weg te gaan. Er zijn namelijk wel voorhanden liggende producten zoals zuivel en allerlei melksoorten, maar lactose wordt in erg veel andere producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan chips of koekjes. Het is dus erg belangrijk en zeker aan te raden dat je de verpakking en dus de ingrediënten goed doorleest op sporen van lactose.

Diagnose

Indien je het vermoeden hebt dat je lactose intolerant bent, dan kun je dit op verschillende manieren laten vaststellen bij de arts of in het ziekenhuis. Ten eerste kun je voor een bepaalde tijd helemaal geen lactose producten innemen, waarna je ineens weer een glas melk drinkt. Zo kan worden vastgesteld hoe je lichaam reageert. Maar het is ook mogelijk dat de zuurgraad van de ontlasting wordt gemeten. Als die zuurgraad namelijk hoog is, is het waarschijnlijk dat je lactose intolerant bent. Dan is er nog de bloedsuikertest waarbij het glucosegehalte gemeten wordt. Artsen kunnen vervolgens uit de resultaten aflezen of er sprake is van lactose intolerantie.

Hoe kom je er van af?

In principe is het niet mogelijk om van lactose intolerantie af te komen, maar het belangrijkste is om producten die lactose bevatten te vermijden. Het is misschien wel een lastige aandoening om mee rond te lopen, maar als je lichaam niet tegen lactose kan, dan is het beste idee om alles met lactose gewoon links te laten liggen. In plaats van melkproducten, kun je ervoor kiezen om vervangende producten te gebruiken op basis van soja of rijst. Dit gebruiken vegetariërs ook vaak en je kunt die producten vaak op dezelfde manier gebruiken als dat je lactose producten zou gebruiken.

Wellicht ook interessant....