Mediblog

Last van je bovenrug

Veel mensen hebben last van pijn in bovenrug. Het is zelfs één van de meest gehoorde klachten bij huisartsen en doktoren. Het grote aantal klachten heeft voor een groot deel te maken met de tijd waarin we leven.

Een slechte houding zorgt voor pijn bovenrug

Als je een slechte houding hebt, kun je last krijgen van pijn in je rug. Helaas hebben veel mensen een verkeerde houding. Dit komt vaak door de dagelijkse bezigheden. We zitten in de auto en achter ons bureau. We typen daarnaast veel op de computer. Je kunt dan gemakkelijk een verkeerde houding aannemen. Je zakt dan bijvoorbeeld in, je zit dus niet rechtop. Ook kun je je schouders gaan optrekken. Dat laatste gebeurt vooral als je stress hebt. Je kunt je dan niet goed ontspannen. Dit zorgt voor een hoge rugpijn die ook pijn kan veroorzaken in je nek en je armen.

Rugpijn bovenrug door aandoening

Soms kan de pijn ook komen door een ziekte aan je rugwervels of doordat je een hernia hebt. Een hernia kan worden behandeld. Dat kan met of zonder operatie. Door oefeningen te doen en door en behandelingen te krijgen, kan de hernia verdwijnen. Ook kun je een chiropractor bezoeken of naar de fysiotherapeut gaan. Als de hernia heel ernstig is, kan er ook een operatie worden gedaan. Dit gebeurt alleen als de hernia ook andere delen van je lichaam beïnvloed. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer goed lopen. Ook kan het dat je geen controle meer hebt over het plassen.

Een goede houding en voldoende beweging

Wanneer je steeds last van pijn hebt door een slechte houding moet je die gaan verbeteren. Dit kan je doen door naar een fysiotherapeut of oefentherapeut te gaan. Zij kunnen je goede oefeningen geven die jouw houding verbeteren. Een andere optie is te starten met fitness. Laat je begeleiden door een fitnessinstructeur en vraag naar oefeningen voor het krijgen van een goede houding. De instructeur kan daar dan ook extra op letten. Je moet daar zeker niet verlegen bij zijn, want trainen met een verkeerde houding is alleen maar slechter voor je rug. Door je spieren te versterken zal je ook merken dat recht zitten en staan een stuk gemakkelijker wordt. Je spieren hoeven minder moeite te doen, waardoor je minder snel krom gaat staan.

De chiropractor biedt uitkomst

Wanneer je veel last hebt van je hoge rugpijn, kun je net zoals hernia patiënten naar een chiropractor gaan. Met speciale druktechnieken herstelt de chiropractor je wervelkolom. Als er daarin iets vast zit, wordt dat los gemaakt.

Het belang van een goede behandeling

Ga niet te gemakkelijk om met pijn in bovenrug. De spieren in de bovenrug staan namelijk met veel in contact. Je kunt dus last gaan krijgen van je nek en armen, maar ook kun je door die rugpijn druk op je borst voelen. Mensen die dat hebben, worden met die klachten dan vaak naar een cardioloog gestuurd. De oorzaak kan alleen ook aan die rugpijn liggen en dan kan een cardioloog je dus niet helpen.

Wellicht ook interessant....