Mediblog

Symptomen zwanger

Eerste symptomen zwanger

De meeste vrouwen, die al eens eerder zwanger zijn geweest, blijken vrijwel direct de eerste symptomen van hun zwangerschap te herkennen. Voor de vrouwen, waarvoor het de eerste keer is, hoort men vaak na de zwangerschapsbevestiging, dat hun gevoel het al aangaf. Er zijn echter enkele duidelijk aan te geven symptomen van zwangerschap, waarbij men met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan zeggen dat men zwanger is.

Uitblijven menstruatie cyclus

Het eerste verschijnsel van zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie, zeker wanneer je een regelmatige cyclus hebt. Het kan natuurlijk altijd zijn, dat men door verschillende oorzaken als stress, ziekte, verandering van omgeving of een verstoorde hormoonhuishouding een tijdelijk onregelmatige cyclus heeft. De zwangerschap symptomen duiden dan niet per se op een zwangerschap.

Misselijkheid in de ochtend

Een tweede signaal van een zwangerschap kan ochtendmisselijkheid zijn. Wanneer deze ochtendmisselijkheid meerdere dagen achter elkaar aanhoudt kan men spreken van een duidelijk signaal van zwanger zijn. Het kan echter ook zijn, dat men geen ochtendmisselijkheid heeft, maar bijvoorbeeld de geur van koffie niet kan verdragen. Dit kan best langer duren dan enkel in de ochtenduren.

Pijn in de borsten

Een derde signaal kan het hebben van grotere en pijnlijke borsten zijn. Door de hormonale veranderingen in het lichaam tijdens een zwangerschap, kunnen de borsten plotseling groter en pijnlijk worden. De meeste vrouwen kennen deze pijn wel, omdat dit ook wel in de menstruatieperiode voorkomt. Zodra het lichaam zich heeft aangepast aan de veranderde situatie, verdwijnt deze pijn vanzelf.

Vaak moeten plassen

Een vierde signaal van zwangerschap kan zijn dat je veel vaker moet plassen dan je gewend bent. Dit komt tijdens de menstruatieperiode ook vaak voor en kan dus tijdens een zwangerschap voorkomen op het moment, dat je anders zou menstrueren. De nieren krijgen tijdens een zwangerschap extra bloedtoevoer en produceren hierdoor meer urine. Doch dit is geen zekerheid, daar je ook om andere redenen vaker moet plassen, wanneer je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt opgelopen of als reactie op het eten van bepaalde voeding. Ook hier is bevestiging door onder andere een zwangerschapstest nodig.

Sneller moe zijn

Een vijfde signaal kan vermoeidheid zijn. Aangezien je lichaam fulltime bezig is met zwanger zijn, voel je je sneller moe en heb je meer behoefte aan slaap. Door de verandering in je hormonenhuishouding stijgt je lichaamstemperatuur en klopt je hart wat sneller om meer bloed naar de baarmoeder te pompen. Dit vraagt meer energie van je lichaam, waardoor je dus sneller moe bent.

Emotioneel worden

Een zesde signaal kan zijn dat je sneller emotioneel bent. Heel veel vrouwen zijn vooral in het begin van de zwangerschap emotioneler. Je kunt snel geprikkeld raken en zo maar om niets in tranen uitbarsten. Ook deze stemmingswisselingen zijn een oorzaak van de verandering in je hormoonhuishouding.

Zwangerschapstest

Om helemaal zeker te weten of je daadwerkelijk zwanger bent kun je een zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest kun je kopen bij de drogist of apotheker. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de huisarts gaan.

Wellicht ook interessant....