Mediblog

Duizeligheid

Duizeligheid zorgt ervoor dat je moeilijk je evenwicht kunt houden en je licht in je hoofd voelt. Waar wordt duizeligheid door veroorzaakt? Duizeligheid kan samengaan met misselijkheid.

Oorzaken duizeligheid

De klacht duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van een ontsteking van het evenwichtsorgaan of een doorbloedingsstoornis. Als je te veel alcohol hebt gedronken kan je ook duizelig worden. Hieronder zullen we ingaan op een aantal aandoeningen en ziektes die tot duizeligheid kunnen leiden.

Migraine

Migraine kan naast enorme hoofdpijn ook zorgen voor duizeligheid. Waarom mensen migraine krijgen is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat de daadwerkelijke hoofdpijn van migraine wordt veroorzaakt door een tijdelijke verstoring tussen de banen van de zenuwen en de bloedbanen in onze hersenen.

Oorontsteking

Oorontsteking is een vorm van ontsteking die in de oren plaatsvindt. Er zijn verschillende varianten van oorontsteking, zoals middenoorontsteking en binnenoorontsteking. Bij binnenoorontsteking kan je duizelig worden. Ook heb je last van ernstige oorpijn, evenwichtsproblemen, misselijkheid, gehoorverlies en oorsuizen.

Hersenschudding

Duizeligheid is ook een van de klachten en symptomen van een hersenschudding. Bij een hersenschudding heb je verder mogelijk last van bewusteloosheid, misselijkheid en braken, geheugenverlies, verwardheid, moeilijk kunnen concentreren en hoofdpijn. Een hersenschudding kan er ook voor zorgen dat je ‘scheel’ kijkt. Sommige klachten van een hersenschudding kunnen maanden aanhouden.

Overgang

Duizeligheid kan ook voorkomen als je in de overgang bent. De overgang is een periode waarin een vrouw verschillende veranderingen ondergaat op lichamelijk en geestelijk gebied. Meestal vindt de overgang op middelbare leeftijd plaats. Na de overgang kan een vrouw geen kinderen meer krijgen. De overgang kan voor vervelende symptomen en klachten zorgen. Denk aan emotionele klachten als depressie en angst, opvliegers, slapeloosheid, hoofdpijn, vaginale droogheid, de eerder genoemde duizeligheid.

Hartproblemen

Duizeligheid komt ook wel eens voor bij hartproblemen. Daarbij komen symptomen als een drukkende pijn in de borstkas die doorstraalt naar de kaken en met name de linker arm. Ook kan je last van misselijkheid en braken hebben, kortademig zijn, hartkloppingen hebben, steken rondom het hart hebben en wit wegtrekken en erg zweten.

Wellicht ook interessant....