Mediblog

Nierstenen

Nierstenen worden veroorzaakt door onder andere:

Te weinig drinken (1,5L/dag is voldoende tenzij er een vochtbeperking wordt geadviseerd)
Overgewicht
Te veel eiwitten nuttigen (denk aan vlees of eieren)
Bepaalde medicatie
Mannen hebben vaker nierstenen dan vrouwenDe kenmerken van deze aandoening zijn onder andere; heftige pijnkrampen (koliekpijnen), ernstige bewegingsdrang, misselijkheid en braken. De pijn zit in de onderrug en vaak in de flanken van het lichaam. De pijn wordt veroorzaakt door spasmes van de urineleider om de niersteen trachten te verwijderen. Als een niersteen langer blijft bestaan, kan de urine niet weg uit de nieren en ontstaat er stuwing met pijn als gevolg.

Nierstenen als oorzaak

Calculi, ofwel nierstenen, zijn steenachtige ophopingen van ingedroogde afvalstoffen, die vast kunnen zitten in de urinewegen en aldaar voor irritatie, pijn en obstructie kunnen zorgen. Doorgaans kunnen nierstenen de weg naar buiten vinden via de urine. Als de nierstenen echter vast komt te zitten, bestaat er kans op beschadiging van de urinewegen of nieren.Nierbekkenontsteking bij nierstenen

Een nierbekkenontsteking kan veroorzaakt worden door (chronische) nierstenen. Als de urineleider chronisch is vernauwd of geobstrueerd, kan de urine niet vanuit de nieren naar de blaas worden geleid. Er ontstaat stuwing en bacteriën krijgen de kans om zich te vermenigvuldigen in het nierbekken.

Wellicht ook interessant....