Mediblog

Symptomen nierkanker

Wat is nierkanker?

Nierkanker komt doordat er een kwaadaardige tumor zich in de nier heeft genesteld. De niertumor die het meest voorkomt is een niercelcarcinoom. De carcinoom ontstaat in de nierbuisjes en geeft over het algemeen geen klachten. Het is daarom lastig met zekerheid een diagnose te stellen in een vroeg stadium van de kanker. Er kan bloed in de urine zitten, maar ook een aanhoudende pijn in de rug kan als klacht naar voren treden.

Soorten nierkanker

Er zijn verschillende soorten nierkanker. De nieren zijn de organen die als zuiveringsinstallatie fungeren in ons lichaam. Het zijn twee organen in de vorm van een boon, ongeveer zo groot als een vuist. Ieder mens heeft twee nieren. De niercelcarcinoom, de meest voorkomende nierkanker, wordt ook wel Grawitztumor genoemd. Een andere vorm van nierkanker is de Wilms-tumor die ook wel nefroblastoom genoemd wordt. De nefroblastoom komt eigenlijk uitsluitend bij kinderen voor. De nefroblastoom treedt over het algemeen op in de eerste 5 jaar van het kind. Vaak is slechts 1 nier aangetast en kan er in het ergste geval ook heel prima met 1 nier geleefd worden. Nierkanker komt steeds vaker voor, de medische wereld heeft hier nog geen duidelijke verklaring voor.

Klachten, verschijnselen en symptomen nierkanker

Welke symptomen zijn kenmerkend voor nierkanker? Nierkanker geeft meestal geen klachten in het begin. Wanneer de kanker in een gevorderd stadium zit ontstaan er vaak klachten. Wanneer je meerdere van onderstaande klachten ervaart is het verstandig om contact op te nemen met je dokter.

Symptomen vergevorderd stadium nierkanker

In een vergevorderd stadium zijn er wel symptomen die je kunt merken bij nierkanker. Welke verschijnselen en klachten je zou kunnen hebben zie je hieronder.

  • Je hebt bloed in je urine.
  • Je hebt pijn in je zij, rond de nierstreek.
  • Je zweet erg veel ‘s nachts (nachtzweten).
  • Je hebt een gevoel van lusteloosheid.
  • Je hebt geen zin meer in eten.
  • Je bent zonder reden langere tijd erg moe.
  • Je raakt zonder duidelijke reden veel gewicht kwijt.

Deze symptomen komen natuurlijk bij meer ziektes voor. Het is dus altijd verstandig om bij een of bij een combinatie van deze symptomen bij de huisarts langs te gaan.

Wellicht ook interessant....