Mediblog

Nekhernia

Een nekhernia behandeling is een proces dat vrij langdurig kan zijn. Een nekhernia kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het echter wel zo dat zesde of zevende nekwervel bekneld raakt door uitdroging van de wervelschijven.

Nekhernia kan resulteren in pijn in lichaamsdelen die je niet zo snel in verband brengt met nekklachten. Heb je bijvoorbeeld last van je arm of je hand, dan kan de oorzaak hiervan wel eens in je nek liggen. Het kan dan een ontsteking zijn, maar het is ook goed mogelijk dat een nekhernia de oorzaak van de klachten is. Een nekhernia kan ook veroorzaakt worden door een overbelasting van de nekspieren.

Dit kan bijvoorbeeld op het werk of tijdens het sporten gebeuren. Klachten als RSI en een nekhernia gaan ook wel vaak samen. Tenslotte kan een hernia in de nek ook veroorzaakt worden door een ongeluk. Een nekhernia kan een vervelende klacht zijn die soms moeilijk te constateren is door een huisarts. Daardoor lopen mensen met dergelijke nekklachten wel eens te lang hiermee door, waardoor ernstig letsel kan ontstaan.

De vorming van een nekhernia

Over een nekhernia moet niet te licht gedacht worden. Hoewel de klachten in het begin vaag kunnen lijken en door anderen mogelijk opgevat worden als ‘gezeur’, kan een nekhernia erg vervelend zijn en veel pijn opleveren. Daarnaast kunnen de klachten lang aanhouden en duurt een nekhernia behandeling soms wel weken tot enkele maanden.

Een hernia aan de nek kan op verschillende manier behandeld worden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een nekhernia behandeling halskraag of een nekhernia behandeling fysiotherapie. Eventueel gaat de behandeling samen met een operatie en het gebruik van medicijnen.

Halskraag

Een van de manieren om een hernia aan de nek te behandelen is een nekhernia behandeling halskraag. In principe gaat een nekhernia vanzelf over. Het advies van de arts is vaak zoveel mogelijk rust nemen. Een hernia aan de nek is echter erg pijnlijk en daarom zijn er verschillende hulpmiddelen om het genezingsproces wat te versnellen. Onlangs is uit onafhankelijk onderzoek gebleken dat bij een nekhernia een halskraag leidt tot het snelste resultaat en dus het meest effectief is in de vermindering van de klachten. In combinatie met veel rust en fysiotherapie is een halskraag een van de meest toegepaste methodes om een nekhernia tegen te gaan.

Wat is een cervicale hernia?

Wat is een cervicale hernia? Dat is een andere benaming voor een nekhernia die vooral door artsen wordt gebruikt. Het is de officiële medische benaming. Bij deze pagina over de cervicale hernia gaan we vooral in wat er eigenlijk gebeurt met het lichaam als er sprake is van een nekhernia.
Onze nek bestaat uit o.a. spieren, gewrichten, botten en zenuwen. Bij een cervicale hernia worden de zenuwen bekneld met pijn als gevolg. De nek bestaat uit allerlei wervels, nekwervels en tussenwervels. Bij een nekhernia steekt er een tussenwervelschijf uit tussen twee nekwervels.

Oorzaak van een cervicale hernia?

De oorzaak van een nekhernia kan zeer verschillend zijn. De eerste, meest voorkomende oorzaak, is ouderdom. Bij het ouder worden kunnen de tusselwervelschijven meer uit gaan staan door slijtage en zodoende pijnklachten veroorzaken. Een tweede oorzaak van nekherniaklachten is overbelasting. De tussenwervelschijven raken dan beschadigd doordat ze op de een of andere manier te zwaar belast worden.

Hoe ernstig is een cervicale hernia?

De ernst en gevolgen van een cervicale hernia kan per persoon sterk verschillen. Er zijn zelfs mensen die helemaal niet merken dat ze last hebben van een nekhernia. Bij anderen geeft een nekhernia wel pijnklachten die uiteen kunnen lopen van hoofdpijn, pijn in de schouders en de nek zelf, maar ook pijn of een tintelend gevoel in de arm. Soms is er sprake van uitval van enkele spieren. Het is dan noodzaak om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen om de klachten te verhelpen.

Meestal verdwijnen de klachten die een dergelijke hernia met zich meebrengt vanzelf weer. Als u veel last heeft van de nekhernia dan kunt u pijnstillers voorgeschreven krijgen. Ook fysiotherapie kan een goede manier zijn om een nekhernia te bestrijden. Met een aantal gerichte oefeningen worden dan de spieren sterker gemaakt. Ook kan er een therapie worden ingezet om iemands houding te verbeteren.

Nekhernia klachten

Nekhernia klachten en nekklachten in het algemeen zijn zeer hardnekkig en vervelend. Vooral omdat de pijnklachten vooral in andere delen van het lichaam voor kunnen komen via de zenuwbaan is het erg lastig om nekhernia klachten te constateren. Een nekhernia levert soms klachten als tintelingen in de arm en vingers op. Dit terwijl het echte probleem vaak in de nek zit. De tintelingen worden door artsen niet altijd direct geassocieerd met nekklachten en daarom kan de diagnose nekhernia lang uitblijven.

Tintelingen

Als de tintelingen in de arm, hand en vingers langer aanhouden dan is het verstandig specialistisch onderzoek te laten verrichten. Een MRI-scan kan hier onderdeel van uitmaken zodat duidelijk gemaakt kan worden of er sprake is van nekhernia klachten. Als de klachten eenmaal vastgesteld zijn dan kan er ook gericht gewerkt worden aan de behandeling van de nekhernia. Een nekhernia behandeling kan geruime tijd in beslag nemen en het is noodzaak dat u voldoende rust en tijd om te herstellen neemt. Als u de nek weer vroegtijdig gaat belasten bestaat er de mogelijkheid dat de nekhernia klachten terugkeren.

Nekhernia operatie

Een nekhernia operatie is in sommige gevallen nodig. Een nekhernia behandeling kan er voor zorgen dat een patiënt volledig hersteld, maar soms is een behandeling niet effectief genoeg en volgt er een nekhernia operatie. Een operatie is gelukkig lang niet altijd nodig. Ongeveer acht of de tien behandelingen, eventueel gevolgd door fysiotherapie, zijn succesvol. Toch worden er toch nog een ruime 10.000 nekhernia operaties uitgevoerd per jaar.

Er wordt niet zomaar besloten tot een operatie bij een nekhernia. Dit wordt wel gedaan als de klachten te lang aanhouden of als de patiënt dusdanig veel last heeft van de klachten dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Er zijn verschillende soorten nekhernia operaties. De meeste operaties worden via de voorzijde gedaan. Er wordt dan een snee gemaakt in de hals, aan de linker- of rechterkant. Soms wordt de operatie ook via de achterzijde uitgevoerd. Dit wordt dan via de nek gedaan.

Een nekhernia operatie is vooral nodig als een nekhernia lijdt tot uitvalverschijnselen van bepaalde spiergroepen. De hernia beklemt dan is ernstige mate de zenuwen in de nek af waardoor bepaalde lichaamsdelen niet meer goed functioneren. Een nekhernia operatie gecombineerd met pijnstillers en mogelijk fysiotherapie kan dan uitkomst bieden.

Een nekhernia wordt bij een operatie altijd van voren benaderd, ongeacht of de klachten aan de linker- of rechterkant van de nek zitten. De patiënt ligt bij de operatie op de rug en met het gezicht naar boven en wordt onder algehele narcose gebracht. Een wordt een snede aan de rechterkant van de hals gemaakt en vervolgens wordt de beschadigde of uitpuilende tussenwervelschijf, die de klachten veroorzaakt, operatief verwijderd. Er moet hierbij zeer nauwkeurig gewerkt worden om andere spieren, bloedvaten en andere structuren in de hals niet te beschadigen.

Nekklachten

Nekklachten zijn een veel voorkomend probleem. Niet alle nekklachten betreffen echter direct een nekhernia. Er zijn verschillende soorten nekklachten. De meest voorkomende klachten houden verband met spierpijn in de nek en in de schouders. Deze pijn kan uitstralen naar het hoofd, waardoor er hoofdpijn ontstaat. Nekklachten kunnen ook het gevolg zijn van een verkeerde beweging of een ongeluk. Er kan dan een nekspier in de knel zitten of er kan sprake zijn van een verdraaide spier of een nekhernia. In hele extreme gevallen leidt een ongeluk tot beschadigde nekwervels of zelfs een gebroken nek.


nekhernia
Push Med Nekbrace


Klik hier voor meer informatie voor de Push Med Nekbrace

Wellicht ook interessant....