Mediblog

Symptomen van Jicht

Jicht veroorzaakt artritis: een ontsteking van de gewrichten. Ontstekingsreacties gaan altijd gepaard met de volgende symptomen:

  • roodheid (rubor)
  • zwelling (tumor)
  • pijn (dolor)
  • warmte (calor)

Dit gaat ook gepaard met een gestoorde functie van het gewricht: men kan er door de ontsteking en de daarmee samenhangende pijn niet op steunen.

Jicht kan acuut (plots) optreden of chronisch (langdurig) aanwezig zijn. Een acute jichtaanval kan éénmalig voorkomen, maar kan ook terugkeren of ontwikkelen tot chronische jicht.

Soms gaat een acute jicht aanval gepaard met koorts. Erge pijnscheuten kunnen de jicht patiënt ‘s nachts wakker maken. Jicht komt voornamelijk voor in de perifere gewrichten die verder van de romp liggen. De reden is dat de temperatuur er lager is en de urinezuur kristallen makkelijker neerslaan.

Ongeveer 1 op 2 gevallen van jicht is te vinden in het gewricht aan de basis van de dikke teen. Men noemt dit podagra en het resulteert in pijn bij het stappen en manken.

Andere vaak aangetaste gewrichten zijn de enkel, de knie en de vingers. Meestal is maar 1 of enkele gewrichten aangetast en de symptomen komen plots op.

Jichtknobbels

Jichtknobbels (tofi, enkelvoud: tofus) zijn onderhuidse ophopingen van urinezuurkristallen ter hoogte van de gewrichten, het kraakbeen (bv van het oor), de beenderen en andere plaatsen in het lichaam. Soms kunnen ze doorheen de huid breken en (geel-)wit, kalkachtig materiaal afscheiden.

Nierstenen

De urinezuur kristallen kunnen ook samen klitten in de nieren en nierstenen vormen. Als de stenen in de nieren blijven zitten ondervindt men er meestal weinig last van. Als een steen echter afdaalt in een urineleider (de buis die de nier met de blaas verbindt) kunnen erge nierkolieken ontstaan.

Nefropathie

Urinezuur wordt normaal door de nieren uitgescheiden. Bij jicht ontstaan urinezuurkristallen die de nieren kunnen beschadigen. Als de schade aan de nieren groot is kan dit nierfalen veroorzaken die plots kan optreden of die zich geleidelijk manifesteert.

Nierfalen is een ernstige aandoening die snel moet behandeld worden.

Wellicht ook interessant....