Mediblog

Symptomen hoge cholesterol waarden

Wat is cholesterol?

Wat is cholesterol nou eigenlijk? Cholesterol wordt vaak gezien in een negatief daglicht. Cholesterol is een belangrijke stof in met belangrijke taken ons lichaam. Cholesterol is een antioxidant dat onder andere de grondstof voor het aanmaken van stoffen, zoals: aldosteron, cortison, estradiol, galzouten (voor het verteren van vetten), progesteron en testosteron. Cholesterol is ook de grondstof voor het aanmaken van vitamine D uit zonlicht.

Cholesterol waarde

Er zijn twee cholesterol soorten, HDL cholesterol en LDL cholesterol. Wat het verschil tussen beide soorten cholesterol is en welke goed voor je is en welke niet wordt hieronder uitgelegd.

LDL cholesterol

LDL cholesterol vervoert cholesterol naar cellen en weefsels, zodat het cholesterol zijn werk kan doen. LDL bevat 45% cholesterol en 25% eiwit, in tegenstelling tot HDL, dat slechts 20% cholesterol bevat en 50% eiwit. Hoe meer LDL cholesterol iemand in zijn lichaam heeft, hoe meer aderverkalking zal plaatsvinden.

HDL cholesterol

HDL cholesterol verwijdert cholesterol uit de bloedbaan door dit te vervoeren naar de lever en andere organen en cellen. Als je veel HDL cholesterol hebt gaat dit aderverkalking tegen. Het is dus niet altijd slecht om een hoge cholesterol waarde te hebben, als je maar een hoge cholesterol waarde van het juiste soort cholesterol hebt.

Gevaren hoge cholesterol waarde

Wat zijn de gevaren van een te hoog cholesterolgehalte? Een te hoog LDL cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een te hoge cholesterol waarde zorgt er namelijk voor dat aders verkalken. Verkalkte aders zorgen voor hart- en vaatziekten.

Symptomen te hoog cholesterolgehalte

Een te hoge cholesterol waarde is zeer ongezond. Helaas zijn er geen symptomen waaraan een te hoog cholesterol te herkennen is. Het is daarom belangrijk om de oorzaken van te hoge cholesterol waarde te kennen om zo een te hoog cholesterol te voorkomen.

Oorzaken hoge cholesterol waarde

Er zijn vele oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte. De oorzaken zijn het eten van veel verzadigde vetten, het eten van veel voedingsmiddelen die cholesterol bevatten, overgewicht, aanleg, diabetes en een traag werkende schildklier. Deze oorzaken worden hieronder behandeld.

Eten van veel verzadigde vetten

Het eten van veel verzadigde vetten is een van de oorzaken van een te hoge cholesterol waarde. Het verzadigde vet veroorzaakt een cholesterolgehalte stijging in het bloed. Producten waarin veel verzadigde vetten voorkomen zijn

 • roomboter
 • volle melkproducten
 • vet vlees en vette vleeswaren
 • chocola
 • snacks
 • gebak en taart
 • koekjes
 • margarine

Eten van veel voedingsmiddelen die cholesterol bevatten

Ook het eten van veel voedingsmiddelen die cholesterol bevatten is niet goed voor je cholesterolgehalte. Het eten van veel cholesterolrijke voedingsmiddelen kan zorgen voor een te hoge cholesterol waarde. Eten dat verzadigde vetten bevat is echter slechter voor je cholesterolgehalte. Cholesterolrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld

 • melkvet
 • eieren (de eidooier)
 • roomboter
 • volvette kaas
 • lever
 • garnalen
 • paling
 • schelvislever

Overgewicht

Overgewicht is ook een factor die voor een te hoog cholesterol zorgt. Overgewicht verandert bepaalde lichaamsprocessen, waardoor het cholesterolgehalte te hoog kan worden.

Aanleg

Ook erfelijke aanleg kan voor een te hoge cholesterol waarde zorgen. Deze erfelijke aanleg voor een te hoge cholesterol waarde in het bloed wordt ook wel erfelijke hypercholesterolemie genoemd. Een cholesterol dieet volgen zal onvoldoende helpen bij mensen die erfelijk belast zijn voor het ontwikkelen van een te hoge cholesterol waarde. Meestal moeten mensen die erfelijk belast zijn medicijnen slikken tegen een hoge cholesterol waarde. Als in je directe familie (broers, zussen, vader, moeder, tantes, ooms) al voor het 60e levensjaar een te hoog cholesterol is geconstateerd is het verstandig om dit aan je arts te laten weten. Is je cholesterolgehalte hoger dan een bepaalde waarde, dan wordt je doorverwezen naar een zogenaamde internist (een medisch specialist).

Een traag werkende schildklier

Ook een traag werkende schildklier kan leiden tot een te hoog cholesterolgehalte. Over een traag werkende schildklier lees je hier meer.

Diabetes

Diabetes is ook een factor die tot een te hoog cholesterolgehalte kan leiden. Lees hier meer over diabetes en diabetes symptomen.

Verlagen cholesterol

Hoe verlaag je een te hoog cholesterol? Een te hoge cholesterol waarde is te verlagen door gezond te leven. De belangrijkste dingen die je kan doen zijn een cholesterol dieet volgen, niet roken en sporten.

Cholesterol dieet

Het is verstandig om een cholesterol dieet aan te houden en je voedingspatroon aan te passen. Op deze pagina is al aangegeven dat het eten van voedsel met verzadigde vetten een grote veroorzaker van hoog cholesterol is. Zorg er daarom voor dat je je dieet aanpast om van hoge cholesterol af te komen en vermijd zo veel mogelijk verzadigde vetten. Let er met je cholesterol dieet ook op dat etenswaren die cholesterol bevatten met mate worden genuttigd, om zo een te hoge cholesterol waarde te voorkomen.

Niet roken

Ook roken is slecht voor je cholesterol waarde. Roken beschadigt namelijk de wanden van je bloedvaten, hetgeen ervoor zorgt dat LDL cholesterol de wand van je bloedvaten kan binnendringen. Dit zorgt ervoor dat het dichtslibben van de bloedvaten sneller zal gaan.

Sporten

Het is verder belangrijk om te sporten. Als je sport ga je overgewicht tegen, een van de veroorzakers van een te hoog cholesterol. Sport en lichaamsbeweging zorgen ervoor dat een hoge cholesterolconcentratie wordt verminderd. Het is verstandig om in ieder geval elke dag een half uur stevig te bewegen. Stevig wandelen is al genoeg. Ondanks dat dit lastig zou kunnen zijn is het verstandig om dagelijks een half uur stevig te wandelen of natuurlijk om een andere sport te beoefenen.

Wellicht ook interessant....