Mediblog

Spierpijn verhelpen

Waarom spierpijn verhelpen ?

Spierpijn kun je op verschillende manieren oplopen. Bovendien kan spierpijn erg pijnlijk zijn en je kunt er lang last van hebben. Spierpijn verhelpen is nodig als de spieren overbelast zijn. Als je niet ingrijpt en de spieren blijft belasten kunnen er complicaties optreden zoals bijvoorbeeld een spierontsteking. Spit rug kan ontstaan door plotselinge bewegingen te maken met de spieren die een hevige pijn tot gevolg kunnen hebben. Het is dus zaak om wat aan de spierpijn te doen en spierpijn verhelpen geeft daarom de rust die de spieren nodig hebben.

Als spierpijn langer aanhoudt dat vijf dagen, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Indien u na vijf dagen nog steeds dezelfde pijn voelt, kan er sprake zijn van een spierontsteking.

Spierpijn in de rug

Als u spierpijn in de rug heeft, kan ook dit een zeer pijnlijke aangelegenheid zijn. Maar wanneer weet je nu dat het spierpijn rug is en niet bijvoorbeeld een andere aandoening ?

Dit is zeer lastig aan te geven. Over het algemeen kan gesteld worden de spierpijn in de rug na enkele dagen weer weg moet zijn. Is dit niet het geval kan er een andere oorzaak voor de aanhoudende pijn zijn. Een bezoek aan de huisarts is dan raadzaam.

Spierpijn in de rug gaat dus na enkele dagen weer gewoon over. Het is daarbij zaak de rugspieren goed te blijven bewegen. Probeer de nodige oefeningen te doen en de rug gewoon normaal te belasten.

Vitamine D helpt tegen spierpijn

Het is bekend dat vitamine D kan helpen tegen spierpijn. Vaak is spierpijn verhelpen dus een kwestie van het aanvullen met vitamine D.

Dit betekent dat u sneller van spierpijn af kunt komen door bijvoorbeeld een aantal producten te nemen waar veel vitamine D inzit zoals :

  • Vissoorten als haring, makreel
  • Eieren

Natuurlijke vitamine D kunt u opnemen door vooral veel zonlicht aan het lichaam bloot te stellen.

Overal spierpijn ?

Hoe ontstaat eigenlijk spierpijn ? In het algemeen kan gesteld worden dat spierpijn ontstaat nadat spieren overbelast worden tijdens bijvoorbeeld sporten of bij ongebruikelijke bewegingen. Bij ongebruikelijke bewegingen worden spieren gebruikt die niet vaak belast worden, waardoor de kans op overbelasting al snel kan ontstaan. Zo ontstaat de kans dat je overal spierpijn hebt in je onderlijf. Zo kunnen bijvoorbeeld lage rugklachten veroorzaakt worden door sporten waarbij spieren gebruikt worden die normaal niet of veel minder in actie hoeven te komen.

Daarnaast treedt spierpijn vaak op indien we een serieuze kou hebben opgelopen. Ook dan is de kans dat je overal spierpijn hebt erg groot. Het hoort bij het ziektebeeld van een griep. Ook hier geldt overigens dat je spierpijn verhelpen kunt door ze goed te verzorgen.

Hoe kunnen we spierpijn verhelpen ?

Allereerst is het zaak om altijd in beweging te blijven. Slechts in enkele gevallen kan spierpijn verholpen worden door absolute rust van de spieren. In extreme gevallen kun je bijvoorbeeld paracetamol gebruiken om de pijn te stillen. Blijf je daarna de spieren intensief gebruiken, kan de overbelasting omslaan in een spierontsteking. Pijnstillers gebruiken bij spierpijn wordt daarom in het algemeen afgeraden. De spieren een aantal dagen rust geven en matig bewegen is en blijft de beste remedie. De spierpijn moet daarna gewoon wegtrekken.

Indien u spieren veel dient te gebruiken, bijvoorbeeld bij het beoefenen van een sport, zijn er een aantal tips die wij u kunnen geven :

Het voorkomen van spierpijn

Belangrijker is het om spierpijn te voorkomen. De spieren langzaam opwarmen voordat ze intensiever gebruikt gaan worden kan perfect helpen tegen spierpijn. Spierpijn verhelpen duurt meestal langer dan de spieren voorzichtig op te warmen.

Bij spierpijn is met name de doorbloeding erg belangrijk. Voldoende doorbloeding wordt bereikt door voldoende bewegingen. Zorg er dus voor dat de doorbloeding van spieren op peil is en voorkom direct en intensief gebruik van spieren.

Leeftijd speelt geen rol

Een vervelend en heel vaak voorkomend probleem is pijn in de onderrug. Leeftijd schijnt hier geen factor van invloed te zijn, want zowel jongeren (zelfs kinderen) als ouderen kampen er vaak mee. Er kan sprake zijn van ver uiteenlopende oorzaken en ook de pijn kan verschillen van een vage, zeurende pijn tot zware, acute pijnsteken.

 

Wellicht ook interessant....