Mediblog

Navel uitslag

Afscheiding uit de navel ofwel navel uitslag wordt vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie, candida albicans. Door de warme vochtige omgeving kunnen deze schimmels goed groeien en zo klachten veroorzaken.

De huid is rood en kan iets jeuken.

Doordat de huidbarrière doorbroken is door deze schimmel kan er secundair een bacteriële infectie ontstaan. Hierdoor ontstaat er korstvorming en een gelige afscheiding. Vaak ontstaat er een vieze geur.

Ontstaanswijze van navel uitslag

Warmte en zweten kunnen schimmelvorming bevorderen. Door achtergebleven zeepresten en onvoldoende drogen van de navel neemt dit toe.

Psoriasis, een schilferende huidziekte, kan hier erg op lijken. Vaak zijn er dan ook rode plekken met veel schilfering op andere gedeelten van het lichaam zoals op armen en benen.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal is het niet nodig de huisarts te bezoeken. Echter bij pijn, gelige afscheiding met daarbij toename van roodheid ook om de navel heen is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Preventie

Goed reinigen met lauw water en nadien goed drogen is vaak voldoende om de afwijking te voorkomen.

Behandeling

Binnen enkele dagen neemt de afwijkingen af indien er goed gedroogd en gespoeld wordt met lauw water. Een candida infectie geneest goed door miconazol crème die bij drogist op apotheek vrij te verkrijgen is of hier online.Bij verergering van de afwijking schrijft de huisarts een antibacteriële crème voor.


Klik hier om Daktarin online te bestellen


zorgverzekering vergelijken

Een passende zorgverzekering kiezen via Social Zorg

Wellicht ook interessant....