Mediblog

Maagzweer

Wat is een maagzweer

Een maagzweer is een zweer aan de maagwand of aan de twaalfvingerige darm, welke het eerste deel is van de dunne darm. Het ontstaat door een verstoring van het evenwicht tussen slijm en zuurproductie van de maag. Maagzweren komen voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar.

Symptomen en verschijnselen maagzweer

De symptomen en verschijnselen van een maagzweer worden hieronder omschreven. Je kan last hebben van een pijnlijk gevoel in de onderbuik, een vol gevoel, misselijkheid, bloedarmoede, een plotselinge hevige bloeding en veel moeten boeren.

Pijnlijk of vervelend gevoel bovenbuik

Het meest voorkomend symptoom van een maagzweer is een pijnlijk of vervelend gevoel in de bovenbuik. De pijn die dit symptoom met zich meebrengt kan verergeren tijdens of na het eten of men krijgt last van zuurbranden, wat afneemt na gebruik van zuur remmende middelen. Wanneer dit regelmatig voorkomt kan men het beste de huisarts raadplegen, omdat veelvuldig gebruik van zuur remmende middelen afgeraden wordt.

Vol gevoel

Een ander symptoom van een maagzweer kan worden gevonden in een ‘vol’ gevoel. Vaak wordt een vol gevoel ervaren, wat de oorzaak kan zijn van een vernauwing van de maaguitgang. Hierdoor stapelt voedsel zich op, doordat het de maag niet goed kan verlaten. Dit kan zich uiten in het opbraken van onverteerd voedsel een paar uur na het eten. Het kan een opgeblazen gevoel geven, misselijkheid veroorzaken, een vervelend en ongemakkelijk gevoel rond de maagstreek geven en zelfs gewichtsverlies veroorzaken.

Misselijkheid

Een ander symptoom kan misselijkheid zijn, al dan niet in combinatie met braken. Wanneer ook dit regelmatig aanhoudt kan men het beste de huisarts raadplegen. Gerelateerd aan het symptoom misselijkheid kan je ook last hebben van een gebrek aan eetlust en in sommige gevallen gewichtsverlies .

Bloedarmoede

Bloedarmoede, veroorzaakt door een lichte, aanhoudende bloeding in de maag, kan ook een symptoom zijn van een maagzweer. Bloedarmoede uit zich in vermoeidheid, je slap voelen, een bleke huidskleur, kortademigheid, snel buiten adem zijn bij de minste inspanning, hartkloppingen, oorsuizen en duizeligheid. Heb je last van dit maagzweer verschijnsel, dan is een gang naar de huisarts zeker verstandig.

Plotselinge hevige bloeding

Een ander, zeker niet te onderschatten maagzweer symptoom is een plotselinge hevige bloeding, waarbij soms bloed wordt opgegeven of bloed in de ontlasting zit. In dat geval is behandeling zeker noodzakelijk, daar anders de mogelijkheid bestaat dat de zweer zo diep in de maagwand keert dat een breuk ontstaat, een zogenaamde perforatie. Hierdoor komt er maagzuur in de buikholte terecht en kan een buikvliesontsteking ontstaan, wat hevige pijn met zich meebrengt. Een maagzweer is in een vroeg stadium vrij makkelijk te behandelen. In het ziekenhuis onderzoekt men de patiënt door middel van een endoscopie bij het vermoeden van een maagzweer. Doorgaans behandelt men een maagzweer met zuurproductieremmende middelen in combinatie met antibiotica.

Veel moeten boeren

Een laatste symptoom van een maagzweer kan zijn dat je heel veel moet boeren. Als je alleen veel moet boeren, maar geen last hebt van andere maagzweer symptomen, dan zal je echter weinig kans op een maagzweer hebben.

Maagzweer voorkomen

Om een maagzweer te voorkomen, moet men voorzichtig zijn met het gebruiken van pijnstillers. Veelvuldig gebruik van pijnstillers kan een maagzweer veroorzaken. Moet men toch pijnstillers nemen, kan men dit het beste na het eten doen en zeker niet op nuchtere maag. Eveneens kan men de kans op een maagzweer verkleinen door niet of zo weinig mogelijk te roken of alcohol te drinken.

Wellicht ook interessant....