Wat is een liesbreuk?
Wanneer je een liesbreuk hebt dan heb je last van een uitstulping van het buikvlies dat zich in de liesstreek bevindt. Hierdoor gaan de organen die zich normaal gezien in de buikholte bevinden uitpuilen.
Symptomen, klachten en verschijnselen liesbreuk
Wat zijn de symptomen, klachten en verschijnselen van een liesbreuk?
- Een symptoom van een liesbreuk kan een zeurend gevoel veroorzaken in de liesstreek.
- Door afknelling van de bloedvaten kan een verschijnsel van een liesbreuk zijn dat er enorme pijn optreedt. In dit geval dien je direct naar het ziekenhuis gebracht te worden. Je moet met spoed geopereerd te worden. Er kan namelijk necrose en gangreen van de darmwand optreden.
- Een knobbel of bobbel op de lies die optreed bij persen en weggaat bij afnemende druk op de lies of wanneer men gaat liggen kan een van de klachten van een liesbreuk zijn.
Soorten liesbreuk
Er zijn verschillende soorten liesbreuken:
- Een aangeboren liesbreuk. Deze vorm ontstaat omdat de processus vaginalis peritonei niet goed of helemaal niet gesloten wordt.
- De directe liesbreuk. Deze vorm komt via de achterwand van het lieskanaal.
- In indirecte liesbreuk. Deze vorm komt door de annulus inguinalis, die zich in het lieskanaal bevindt, richting het scrotum.
- De hernia femoralis. De hernia femoralis is de doorweg waar alle grote bloedvaten zich bevinden die naar het been gaan.
Liesbreuk mannen
Liesbreuk vindt over het algemeen bij mannen plaats. Een van de eerste kenmerken van een liesbreuk is een bobbel op de lies die naar voren treed bij het persen en zich weer terugtrekt zodra het persen stopt of wanneer de man gaat liggen. In een later stadium kan de man met een liesbreuk de bobbel vaak zelf terugduwen. Hier werden vroeger breukbanden voor gebruikt. Dit was een hulpmiddel om druk uit te oefenen op de locatie van de breuk. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de inhoud van de buik niet uit gaat puilen.
De oorzaak van een liesbreuk kan op meerdere manieren verklaard worden. Over het algemeen kunnen we spreken van een verzwakte buikwand. Dit kan een aangeboren toestand zijn, maar kan ook komen van te zwaar tillen, overgewicht, veel hoesten, maar ook het ervaren van problemen met de stoelgang. Je kunt ook een liesbreuk krijgen van het langdurig bespelen van een blaasinstrument.
Liesbreuk vrouwen
Vrouwen hebben over het algemeen minder last van een liesbreuk. Wanneer ze toch last hebben van een liesbreuk is dit vaak het femorale type.
Operatie
Een liesbreuk dient altijd operatief verholpen te worden aangezien dit niet vanzelf overgaat.