Mediblog

Chronische rugpijn

Leven met chronische rugpijn

Chronische rugpijn kan vele problemen in ons dagelijks leven veroorzaken. Niet zelden zal het leiden tot het (veelvuldig) slikken van bijvoorbeeld pijnstillers die allerlei bijwerkingen kunnen hebben. Chronische rugpijn kan zelfs sterke emotionele gevolgen hebben.

Vaak worden mensen met chronische pijnen depressief en dit kan natuurlijk gevolgen hebben voor ons dagelijks functioneren. Daarnaast zal het kunnen leiden tot :

  • sociaal minder actief zijn
  • lichamelijk niet alles meer kunnen
  • allerlei bijverschijnselen (bijvoorbeeld slecht slapen)

In vele gevallen kan chronische rugpijn zelfs leiden tot een zware depressie.

Het is zelfs zo dat deze twee verschijnselen (chronische rugpijn en depressie) tot de meest voorkomende problemen in ons dagelijks leven zijn gaan behoren. Sinds enkele jaren is pas door specialisten aangetoond dat ze ook nog eens een onderling verband hebben. Voorheen werd gedacht dat beide ziektebeelden los van elkaar stonden.

Chronische rugpijn en depressiviteit gaan vaak samen

Het is aangetoond dat chronische rugpijn en depressiviteit vaak samen gaan. Jezelf depressief voelen bij bijvoorbeeld acute rugpijn komt zelden voor. Een depressie bij chronische rugpijn komt natuurlijk ook niet ineens opzetten. Vaak gebeurd dit geleidelijk. Mensen met rugpijn die continue aanwezig is zullen merken dat :

  • ze moeilijk in slaap kunnen komen
  • moeilijk bewegen gedurende de dag
  • daardoor minder sociaal contact zullen leggen
  • ook vaker financiële problemen zullen ontstaan (doordat ze niet in staat zijn om te werken)
  • ze zich de gehele suf voelen vanwege gebruik van pijnstillers
  • ze leiden aan geheugenverlies
  • zij vaak minder seksueel actief zullen zijn

In vele gevallen zullen mensen met chronische rugpijn zich gaan afzonderen van de samenleving en alle symptomen die hierboven zijn beschreven kunnen geleidelijk gaan optreden. Behandeling van chronische rugpijn en depressiviteit wordt dus door specialisten gezocht in de beheersing van de pijn en de depressie.

Dit betekent weer dat ook vaak psychologen een belangrijke rol spelen in de beheersing van dit ziektebeeld. Mensen met chronische rugproblemen hebben dus vaak emotionele problemen waardoor psychologische behandelingen vaak hand in hand gaan met de bestrijding van de pijn in de rug.

Slijtage van de rug

Het kan natuurlijk zijn dat de rug versleten is. Een versleten rug kan voor veel overlast en pijn zorgen. Maar wat is eigen slijtage van de rug ? Men spreekt overigens ook wel van artrose in de rug.

In feite komt het er op neer dat de kwaliteit van het kraakbeen tussen de wervels in de wervelkolom aanmerkelijk achteruit gaat of zelfs helemaal verdwijnt. Slijtage van de rug komt overigens erg vaak voor. Met name wat oudere mensen zullen met een versleten rug worden geconfronteerd hetgeen dus echt erg pijnlijk kan zijn.

Rug artrose komt dus vaak voor. Het kan met name veroorzaakt worden door overbelasting in de vorm van zwaar werk of bijvoorbeeld door veel sporten. Behandeling van een versleten rug zal vaak betekenen dat de rug (wervelkolom) gereactiveerd dient te worden door middel van oefeningen.

Spierverslappers bij rugpijn

Vaak ook worden bij chronische rugpijn spierverslappers gebruikt. Spierverslappers bij rugpijn dienen met name om de spanning van de spieren die aan de wervelkolom verbonden te verlichten.

Indien u spierverslappers bij rugpijn moet gaan gebruiken zal een arts dit doorgaans voorschrijven. Het zijn medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. U dient wel rekening te houden met bijwerkingen. Zo kan dufheid en slapheid een vervelende bijwerking zijn als u spierverslappers gaat gebruiken.

 

 

 

Wellicht ook interessant....