Mediblog

Slijtage in de onderrug

Slijtage in de onderrug is een veel voorkomend probleem. Steeds meer mensen hebben last van slijtage van de onderrug. Maar wat is dit nu precies en wat kunnen we eraan doen ?

Slijtage van de onderrug wil eigenlijk zeggen dat het kraakbeen tussen de wervels deels of helemaal verdwijnt. Naarmate we ouder worden krijgen steeds meer mensen te maken met slijtage van de onderrug.

Aangezien we gemiddeld ouder worden is ook dit probleem met de onderrug slijtage aanmerkelijk groter geworden in de afgelopen jaren. We kunnen er overigens niet veel aan doen als dit gebeurd.

Pijnstillers rugpijn bij slijtage onderrug

Er zijn pijnstillers tegen deze vorm van rugpijn in de apotheek verkrijgbaar. Rugpijn pijnstillers worden veel gebruikt. De meest voorkomende pijnstillers die verkocht worden in Nederland zijn :

Medicijnen kunnen ook ( gedeeltelijk) vervangen worden door gebruik te maken van een TENS

Het is overigens wel raadzaam om deze pijnstillers tegen rugpijn in te nemen in overleg met een huisarts. Vooral als de onderrug versleten is, is dit eigenlijk de enige manier om van de pijn af te komen.

Belangrijk daarbij is dat u de pijnstillers op gezette tijden inneemt. Dit betekent dat de pijnstillers bijvoorbeeld dagelijks na het ontbijt worden ingenomen, ook als u bijvoorbeeld geen pijn heeft op dat moment.

Houding rug en schouders verbeteren

Ondanks hevige pijn blijft het zaak om uw rug op de juiste manier te belasten. Veel belasten van de onderrug zal direct weer tot pijn kunnen leiden. Ook het verbeteren van de houding is belangrijk. Slijtage van de onderrug wordt ook op deze manier tegengegaan.

Blijf niet te lang zitten of liggen in dezelfde houding en probeer de wervelkolom zo recht mogelijk te houden. Als u veel zittend werk doet, probeer daarbij dan ook de schouders te ontlasten door deze bijvoorbeeld zo laag mogelijk te houden.

Probeer altijd rechtop te lopen en de schouders zo laag mogelijk te houden als u loopt. Dit is als u pijn hebt wellicht niet altijd even makkelijk, maar toch wel het beste als u nog meer pijn in de toekomst wilt voorkomen.

Oefeningen hernia

Welke oefeningen hernia kunt u doen bij het hebben van een hernia ? Een hernia kan enorm pijnlijk zijn gedurende een langere tijd. Oefeningen bij een hernia dagelijks uitvoeren kan soms leiden tot zeer pijnlijke situaties.

Het belangrijkste is dat u de rug blijft oefenen bij het hebben van een hernia. In beweging blijven is vaak het belangrijkste advies dat u van een arts of specialist zult gaan krijgen. Ook kunt u de oefeningen bij het hebben van een hernia gezamenlijk uitvoeren onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Belangrijk is daarbij dus dat u in beweging blijft. De hernia kan anders nog erger worden. Maar zeker net zo belangrijk is dat u niets gaat forceren tijdens de oefeningen hernia. Een hernia is immers al pijnlijk genoeg.

Pijnbestrijding rug

Pijnbestrijding rug. Stel dat je geconfronteerd wordt met een acute rugpijn en je wil er natuurlijk weer snel vanaf. Wat kun je dan het beste doen ? Acute lage rugpijn komt vaak voor en kan enorm pijnlijk zijn voor diegene die het overkomt. Vaak is acute rugpijn bovendien chronisch. Het komt dus meerdere malen per jaar terug. Pijnbestrijding door middel van een TENS apparaat kan dus een belangrijk hulpmiddel zijn.

Pijnbestrijding rug bij acute rugpijn

Als je dus met acute lage rugpijn wordt geconfronteerd is het belangrijk om de oorzaak te kennen. Indien je vaker met dit probleem te maken krijgt is een huisartsen bezoek het eerste advies wat we je geven. Verder onderzoek naar de oorzaak van acute rugpijn is noodzakelijk om pijnbestrijding rug effectief te maken. Niet zelden gaat pijnbestrijding rug dan gepaard met bezoeken aan meerdere specialisten. Naast het bezoek aan de huisarts zal wellicht een neuroloog geraadpleegd moeten worden. Een huisarts zal bovendien vaak een fysiotherapeut kunnen inschakelen om pijnbestrijding rug effectief te laten plaatsvinden.

Een ander middel is wellicht om regelmatig de rugspieren te trainen. Indien de klachten voornamelijk in de ochtend voorkomen is het wellicht belangrijk om in de morgen eerst te beginnen het soepel maken van de onderrug.

Acute lage rugpijn

Indien je plotseling wordt geconfronteerd met acute lage rugpijn is pijnbestrijding rug het eerste waar je wellicht aan denkt. Het kan zijn dat je te maken hebt met spit. Indien deze pijn langer aan blijft houden is het sowieso belangrijk om een huisarts te bezoeken om daar deskundig advies in te winnen.

Acute lage rugpijn kan echter ook andere oorzaken hebben :

Plotseling verkeerde beweging maken

Als je de oorzaak denkt te weten, is het belangrijk om je rug niet te zwaar te belasten. Bovendien is het regelmatig oefenen van de onderrug erg belangrijk, waardoor spieren soepel gemaakt worden voordat je de dag begint. Bij zwangerschap gelden overigens andere oefeningen. Overleg dit ook met je huisarts.

Rugspieren trainen is belangrijk

Rugspieren trainen kan je helpen bij het goed doorkomen van de dag. Met name als je dagelijks last hebt van rugpijn, kan het zijn dat een dagelijks begin van de dag met lichte oefeningen de dag aanmerkelijk dragelijker laat worden. Voor veel mensen is rugspieren trainen dan ook een dagelijkse routine. Ze beginnen er dagelijks hun dag mee, zodra ze uit bed komen.

Wellicht ook interessant....