Mediblog

Enkelbreuk

Een breuk van één van de botten die deel uitmaken van de enkel (tibia, fibula en talus) kan optreden als gevolg van het omslaan of omdraaien van de enkel, door een val of door een ongeluk.

Gebroken enkels schijnen steeds vaker voor te komen, waarschijnlijk door de verouderende bevolking.

Symptomen

Ernstige en plotse pijn, zwelling, bloeduitstorting met verkleuring van de huid en de onmogelijkheid om te steunen op de enkel zijn de duidelijke symptomen van een gebroken enkel.

Er kan ook vervorming optreden als er botten verplaatst zijn.

Diagnose

Een verstuiking van de enkel kan gelijkaardige symptomen geven als een enkelbreuk. Het is daarom aangewezen om steeds naar een arts te gaan bij een verstuiking van de enkel.

De diagnose zal gesteld worden door beeldvormende technieken zoals radiografie. Soms kan men andere testen zoals een CT scan of MRI scan uitvoeren om een beter beeld te krijgen van de gekwetste structuren.

Behandeling

De behandeling hangt in sterke mate af van de aard en plaats van de fractuur. In gevallen waarbij de gebroken delen van het bot niet verplaatst zijn kan een gipsverband voldoende zijn.

Vaak zal men chirurgisch ingrijpen waarbij men de gebroken botten aan elkaar zet met schroeven, pinnen en platen.

Gebroken botten helen over het algemeen in 6 weken tijd. De nabehandeling van een enkelfractuur is erg belangrijk om terug een normale functie van het gewricht te verkrijgen.

Wellicht ook interessant....