Mediblog

Hartaanval

Wat is een hartaanval?

Bij een hartaanval sterft een gedeelte van onze hartspier af doordat de bloedtoevoer wordt onderbroken door de kransslagaderen. Dit kan dan vervolgens leiden tot falen van het hart, overlijden of resulteren in levensbedreigende hartritme stoornissen.

Symptomen en verschijnselen hartaanval

Het meest voorkomende symptoom dat je kunt krijgen bij een hartaanval is een pijnlijk en ongemakkelijk gevoel in de borststreek. De meeste mensen ervaren dit vaak niet als gevaarlijk of verkeerd en denken dan ook dat het vanzelf wel weer over zal gaan. Een ongemakkelijk gevoel in het bovenlichaam kan dus een verschijnsel zijn van een hartaanval. Elk vreemd gevoel vanaf de heupen met uitstralingen naar het bovenlichaam toe kan tevens een van de symptomen zijn van een hartaanval.

Dit kan zijn een zwaar drukkend en/of pijnlijk gevoel in de borst, de rug, de schouders, de nek, de armen, de polsen of ellebogen, zelfs de keel, kaak, tandvlees of oorlellen. Misselijkheid en zweten zijn ook klachten die in combinatie met de pijn in de borst op een hartaanval kunnen duiden. Men kan verder hartkloppingen, het overslaan van het hart, duizeligheid, de neiging tot flauwvallen en hartbonzen waarnemen. Heb je last van verschijnselen van een hartaanval, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts en in ernstige gevallen met 112.

Een beetje pijn in de borst – hartaanval?

Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat wanneer je op één of meerdere van deze plaatsen wat pijn hebt, dat je een hartaanval hebt. Wanneer hart problemen, hoge bloeddruk en hoog cholesterol voorkomen in de familie is het wel zaak dit soort symptomen in de gaten te houden en zo snel mogelijk actie te ondernemen als je last hebt van dergelijke klachten die op een hartaanval kunnen duiden. Neem contact op met de huisarts en bel bij ernstige gevallen direct 112. Als men verergerde symptomen krijgt bij inspanningen, moet men dit ook zo snel mogelijk doen.

Griepachtige symptomen hartaanval

Het komt ook vaak voor dat mensen denken een zware griep te pakken hebben, maar dat uiteindelijk blijkt dat ze problemen met het hart hebben. Wanneer dit griepgevoel gepaard gaat met extreme vermoeidheid die dagen aanhoudt in combinatie met maag- en darmklachten kan dit een symptoom zijn van een hartaanval. Als dit extremer is dan dat je gewend bent bij een griep dan is het zeker verstandig de huisarts te raadplegen. Maag- en darmklachten heeft iedereen wel eens, maar houdt dit langere tijd aan en geeft het een algemeen ziek gevoel kan men toch beter de huisarts raadplegen, omdat ook dit een symptoom van hartproblemen kan zijn.

Kortademigheid is ook een verschijnsel van een hartaanval

Een ander belangrijk en veel voorkomend symptoom van hartproblemen is kortademigheid. Dit moet je zeker niet verwaarlozen. Je hoeft namelijk geen pijn in je borst te hebben om bij kortademigheid van een hartaanval te spreken.

Risicofactoren hartaanval

Risicofactoren voor een hartaanval zijn onder andere een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, te hoge bloeddruk en natuurlijk roken. Niet genoeg lichaamsbeweging en overgewicht behoren ook tot de risicofactoren. Naast deze factoren spelen leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg een belangrijke rol.

Stress

De laatste jaren behoort stress ook tot een grote risicofactor van een hartaanval. Niet alleen de werkdruk, maar ook de combinatie werkende ouders met kinderen brengt een verhoogde stress met zich mee.

Voorkomen hartaanval?

Erfelijke factoren die kunnen leiden tot een hartaanval zijn niet te voorkomen. Wel kan je ervoor zorgen dat je goed beweegt, gezond eet en niet rookt. Het is verstandig om veel vezels,groente en fruit te eten. Eet niet te veel vet eten, zout eten of zoet eten en drink niet te veel alcohol. Meer dan twee glazen alcohol per dag is onverstandig.

Heb je reeds last van een hart- of vaatziekte of heb je een dergelijke ziekte gehad, dan kan je mogelijk ook medicijnen slikken om het risico op een hartaanval te verlagen. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die de bloeddruk verlagen en de pompkracht van het hart verhogen. Ook zijn er medicijnen die het zuurstofbehoefte van het hart verminderen.

Wellicht ook interessant....