TENS info

Wetenschappelijk bewezen, het TENS apparaat verlicht pijn

Het TENS apparaat verlicht pijn. Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen *. Het gaat hier om een niet medicamenteuze vorm van pijnbestrijding. Eigenlijk geeft het TENS apparaat als het ware kleine stroomstootjes af, die aanvoelen als een soort van tinteling op de huid. Gezien de bewezen effectiviteit van deze vorm van pijnbestrijding wordt het inmiddels veelvuldig gebruikt in zowel praktijken voor fysiotherapie als in pijnklinieken. Het mooie is echter, dat het TENS apparaat ook vrij eenvoudig gewoon thuis gebruikt kan worden.

De reviews spreken boekdelen, TENS apparaat verlicht pijn

Zoals gezegd is de effectiviteit van pijnbestrijding door middel van het apparaat inmiddels wetenschappelijk bewezen. Nog veel belangrijker is echter dat veel individuen die (chronische) pijn ervaren, ook ervaren dat het ze echt helpt. De reviews of klanten ervaringen die je over het TENS apparaat kunt vinden laten zien dat er veel mensen naar grote tevredenheid gebruik van maken. In de reviews komt onder andere naar voren dat het een handzaam relatief gemakkelijk te gebruiken apparaat is.

Bovendien komt er vaak in naar voren dat het prettig is dat je zelf de intensiteit kunt instellen. Uiteraard is de meest voorkomende opmerking wel dat het de pijn vermindert. Er worden nog veel meer voordelen benoemd. En natuurlijk is er her en der ook wel eens een minder positieve review te vinden. Echter over het algemeen lijkt de ervaring op basis van de reviews positief. Informeer jezelf, door zelf eens online te zoeken naar reviews.

TENS apparaat verlicht pijn op verschillende manieren

Het TENS apparaat zorgt via verschillende wegen voor pijnvermindering. Het gebruik van het apparaat stimuleert de aanmaak van het stofje endorfine in de hersenen. Endorfine kan gezien worden als een natuurlijk stofje dat de pijn verdooft. Een mooi bijkomend voordeel is dat je hierdoor wellicht minder medicatie hoeft te gebruiken. Een andere wijze waarop het apparaat bijdraagt aan het verminderen van pijn, is door het ontspannen van de spieren. Tenslotte verstoort het apparaat de geleiding van de zenuwen die maken dat je de pijn voelt.

Het mooie is dat er geen sprake is van bijwerkingen, zoals dat wel het geval is bij medicatie.

Wil jij er ook mee aan de slag?

Klinkt dit goed? Overweeg je om er zelf ook mee aan de slag te gaan? Informeer je goed.

Zorg er in elk geval voor dat je zeker weet dat het voor jou verantwoord is om te gebruiken. In sommige gevallen is dat het niet. Bijvoorbeeld als je een pacemaker of een hartritmestoornis hebt.  Zorg ook dat je weet hoe je het apparaat kunt gebruiken.  Lees natuurlijk de bijsluiter en laat je wanneer nodig informeren door bijvoorbeeld je cardioloog.

Je kunt er vervolgens zelf meteen mee aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om je eerst te laten ondersteunen door bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Wordt het apparaat vergoed?

In sommige gevallen wordt het apparaat onder bepaalde voorwaarden vergoed door de zorgverzekering. Om kosten te besparen is het dus altijd goed, om te achterhalen of dit in jouw geval ook zo is.

Studies en publicaties

* M. Johnson, M. Martinson (2007). Efficacy of electrical nerve stimulation for chronic musculoskeletal pain: A meta-analysis of randomized controlled trials. Pain 130, 157-165.

Elektrische pulsen activeren het natuurlijk vermogen van het lichaam om pijn te onderdrukken door de overdacht van pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren en de afgifte van lichaamseigen endorfinen te triggeren  : K.A. Sluka, D. Walsh (2003). Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation: Basic Science and Clinical Effectiveness. The Journal of Pain. 4 (3): 109-121.

Wellicht ook interessant....