Mediblog

Longemfyseem

Bij een longemfyseem gaat het om een chronische ziekte die ervoor zorgt dat de longblaasjes verloren gaan. Het is een vorm van COPD. De longblaasjes worden beschadigd en gaan kapot, wat de hoofdzaak van deze ziekte is. Bij een longemfyseem gaat het uiteraard om een longziekte en deze kan zeer vervelend zijn. Vaak staat het in verbinding met hevig roken. Uiteraard zijn er bij een longemfyseem ook bepaalde oorzaken, symptomen en behandelingsmethodes te onderscheiden.

9 van de 10 keer is het zo dat roken de hoofdoorzaak is van het ontstaan van een longemfyseem. Je kunt dan achteraf wel zeggen dat roken slecht voor je is, maar dan heb je er niet meer zo veel aan, aangezien je de ziekte toch al hebt. De stoffen die in sigaretten zitten tasten je longen aan en zorgen er uiteindelijk voor dat je een longemfyseem kunt krijgen.

Andere oorzaken

Het kan echter ook zo zijn dat het longemfyseem een andere oorzaak heeft dan roken. Een daarvan is bijvoorbeeld chronische bronchitis. Hierdoor worden eveneens de longblaasjes verzwakt en aangetast. Longkanker is nog een ernstige oorzaak van een longemfyseem. Een wat minder ingrijpende oorzaak is een stoffige omgeving, waarbij je veel stof inademt. Verder is ouderdom ook een van de oorzaken en kan het zijn dat je van geboorte af aan erfelijk bent voor een zwakte van longblaasjes.

Een longemfyseem brengt verschillende symptomen met zich mee, die de een meer voelt dan de ander. Bij een longemfyseem is het vaak zo dat je erg moe bent gedurende de dag. Maar ook een piepende ademhaling, veel en heftig hoesten en benauwdheid behoren tot de standaard symptomen van een longemfyseem.

Een chronische ziekte is natuurlijk niet van de een op de andere dag zomaar te stoppen. Toch zijn er bepaalde manieren die je kunt toepassen zodat de ziekte wat minder wordt en je niet al te veel last hebt van de symptomen. De meest logische stap is natuurlijk het stoppen met roken. Dit is niet gemakkelijk maar is wel noodzakelijk als je de symptomen wilt minderen. Verder is het ook belangrijk om gezond te leven, dus genoeg gezond voedsel te eten. Een manier om helemaal van een longemfyseem af te komen is een longtransplantatie. Dit is natuurlijk een zware operatie die je niet zomaar even doet, en heeft zijn eigen risico’s, maar het is de enige manier om geheel van de ziekte af te komen. Gerelateerde aandoening is syndroom van Tietze.

Wellicht ook interessant....