Mediblog

Legg Perthes Calvé heup

De ziekte van Perthes – ook Legg-Perthes of Legg-Perthes-Calvé genoemd, naar de artsen die meer dan een eeuw geleden de ziekte voor het eerst beschreven – is een ziekte waarbij de heupkop onvoldoende bloedvoorziening heeft. Het gevolg is dat de cellen in het bot afsterven en het bot zacht wordt, vervormt en er stukjes van afbreken. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de verstoorde bloedvoorziening.

Het lichaam zal zelf proberen de schade te herstellen en nieuw botweefsel vormen. Dit is een traag proces van maanden tot jaren en het gevaar bestaat dat er een blijvende vervorming van de heupkop aanwezig blijft.

Perthes komt 4 maal vaker voor bij jongens en meestal zijn blanke kinderen tussen 4 en 8 jaar het slachtoffer. In de meeste gevallen is maar één heup getroffen, maar in 1 op 6 gevallen kan de andere heup op latere leeftijd ook aangetast worden. Dit ziet men maar zelden bij meisjes.

Symptomen

Legg-Perthes veroorzaakt intermitterende pijn in de heup, vooral na inspanning. De pijn kan soms in de knie optreden. Ook manken, stijfheid en verminderde mobiliteit van de heup worden gezien.

De spiermassa van het aangetaste been kan verminderen en het been kan korter lijken dan het andere been. Na verloop van tijd begint het genezingsproces en worden de symptomen beter.

Diagnose

De diagnose kan vermoed worden bij het klinische onderzoek en zal bevestigd worden met radiografieën en eventueel andere beeldvormende technieken van de heupen waarop de misvorming van de heupkop zichtbaar is.

Behandeling

Lichte gevallen en erg jonge kinderen hebben soms geen specifieke behandeling nodig. Onder begeleiding kunnen oefeningen voldoende zijn. Zwemmen wordt meestal aangeraden.

Afhankelijk van de situatie kunnen volgende behandelingen aangewezen zijn:

  • rust
  • krukken
  • heupcorset

In erge gevallen kan chirurgie aangewezen zijn. Afhankelijk van de letsels kunnen verschillende technieken gebruikt worden.

Complicaties

De meeste gevallen genezen zonder blijvende letsels, maar het risico bestaat op blijvende invaliditeit.

Afhankelijk van de leeftijd van de eerste symptomen (hoe jonger, hoe beter de heling), het geslacht (jongens hebben een betere prognose dan meisjes) en de ernst van de letsels kan blijvende stijfheid van de heup aanwezig blijven en vroegtijdige artrose optreden.

Wellicht ook interessant....