Mediblog

Pols klachten

Vaak voorkomende aandoeningen van de pols zijn:

 • Syndroom van Quervain
  Het syndroom van Quervain is een pijnlijke ontsteking van de peesschede van de strekpezen aan de duimzijde van de pols.
 • Dupuytren Contractuur
  Dupuytren contractuur is een aandoening, meestal van pink en ringvinger, waarbij de vingers plooien door het samentrekken van bindweefselstructuren in de hand. De oorzaak hiervan is onbekend.
 • Polsbreuk
  Polsbreuken ontstaan door het vallen op de uitgestrekte hand. Meestal gaat het om een breuk aan de onderkant van de ellepijp of het spaakbeen.
 • Ontwrichting Pols
  Een ontwrichting van de pols treedt meestal op door een sportletsel en is een zeer pijnlijke aandoening. Het is belangrijk om de ontwrichting tijdig te herkennen en behandelen
 • Carpaal tunnel syndroom
  Carpaal tunnel syndroom is een frequente aandoening die ontstaat wanneer een handzenuw gekneld raakt in de carpale tunnel van de pols. Een verlies van gevoeligheid is het gevolg
 • Cyste – Ganglion
  Een polscyste is een kleine afgelijnde vochtophoping in de pols. Soms kan de cyste zo groot worden dat ze de functie verhindert.
 • Springvinger – Triggerfinger
  Springvinger of triggerfinger is een aandoening waarbij de vinger of duim ‘vast blijft zitten’ tijdens beweging, om dan plots ‘door te slaan’.

pols klachten

Polsgewricht

Het polsgewricht is het gewricht dat de hand verbindt met de onderarm. Het is een complex gewricht dat bestaat uit het spaakbeen en de ellepijp, 8 handwortelbeentjes (carpale beentjes, samen de carpus), de 5 metacarpale beentjes van de hand en verschillende ligamenten.

Soms bedoelt men met de term pols enkel de carpus. Soms bedoelt men alle gewrichten tussen de onderarm en de hand tezamen.

Wellicht ook interessant....