Mediblog

Impingement syndroom schouder

Subacromiaal pijnsyndroom

Impingement (inklemming) of subacromiaal pijnsyndroom is een van de meest voorkomende schouderklachten en is een gevolg van het klemmen van de slijmbeurs en de pezen tussen de schouderkop en het schouderblad. De oorzaak is meestal niet duidelijk (primair impingement) maar heeft waarschijnlijk te maken met veroudering: de ziekte komt vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Impingement wordt ook vaak gezien samen met andere schouderproblemen. In deze gevallen spreekt men van secundair impingement.

Symptomen

Bij impingement klemmen de slijmbeurs en de pezen van de schouder tussen de schouderkop en het acromion (het schouderdak, een deel van het schouderblad).

Dit veroorzaakt pijn en ontsteking van de slijmbeurs en de pezen. De ontsteking veroorzaakt zwelling en pijn. De zwelling verergert de inklemming nog zodat een vicieuze cirkel ontstaat.

Het gevolg is erge pijn die verergert bij beweging. De pijn kan ‘s nachts erger zijn en de patiënt uit zijn slaap houden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten. Beeldvormende technieken kunnen de diagnose bevestigen en een beter beeld van de problemen geven.

Behandeling

Impingement door een acute slijmbeursontsteking geneest vaak vanzelf of na toedienen van ontstekingsremmers (via de mond of ingespoten in de slijmbeurs).

Een chronische ontsteking vergt doorgedreven behandeling met fysiotherapie en in erge gevallen operatief ingrijpen. Hierbij wordt de slijmbeurs verwijderd en soms ook wat bot weg te schaven aan de onderkant van het schouderdak.

Wellicht ook interessant....