Mediblog

De symptomen van de ziekte van Crohn

Als iemand klachten heeft zoals diarree, bloed bij de ontlasting en vermagering, dan wordt er niet meteen gedacht aan de ziekte van Crohn. Het kan zijn dat er eerst wordt gedacht aan griep. Wanneer het aan blijft houden is het aan te raden toch naar de arts te gaan. In de tussentijd dien je je klachten goed in de gaten te houden en kun je opschrijven waar je wanneer last van hebt. Deze gegevens kunnen de arts duidelijkheid geven.

Er wordt nooit meteen de diagnose van de ziekte van Crohn gegeven. Er wordt eerst gekeken wat het allemaal kan zijn en dan worden er ziekten uitgesloten ( diagnose bij uitsluiting) . Soms kan het een lange weg zijn om vast te stellen dat het de ziekte van Crohn is. Het is dan ook lastig vast te stellen en ook de oorzaak is niet altijd duidelijk. Er zijn wel wat symptomen bekend, maar deze kunnen ook bij een ander ziektebeeld horen.

De symptomen van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn symptomen zijn bij iedereen anders. Maar meestal begint het met buikpijn, iemand kan last hebben van hevige krampen. Het kan ook zijn dat iemand last heeft van diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. Er zijn ook ziekte van Crohn symptomen die niet zo vaak voorkomen en dat zijn bijvoorbeeld koorts, nachtzweten en verminderde eetlust. Ook overmatige winderigheid en rectaal bloeden horen hier bij.

Sommige mensen met de ziekte van Crohn hebben er moeite mee om de ontlasting op te houden. De oorzaak zijn dan vaak de ontstekingen aan de dikke darm. Er kunnen ook complicaties optreden bij de ziekte van Crohn. Er kunnen dan wondjes optreden, abcessen en dat is vaak rond de anus. Het kan ook zijn dat er sprake is van vernauwingen in de darm. Het kan samen gaan met pijn en met problemen bij de ontlasting, er kan dan worden gedacht aan verstopping. Het kan na verloop van tijd ook leiden tot darmafsluiting en dan is een operatie niet uit te sluiten.

Andere symptomen

Veel patiënten hebben last van klachten buiten het maag-darmkanaal. Gewrichtspijn komt vaak voor, zwellingen bijvoorbeeld. Maar er zijn ook oog- en huidaandoeningen mogelijk. Maar de ziekte van Crohn symptomen kunnen per persoon wisselen en zijn ook afhankelijk van de locatie, de omvang en de ernst van de ontsteking. De ernst van de ziekte is dus ook per patiënt anders.

Er is niet een standaard lijstje voor de ziekte van Crohn symptomen waar mensen aan moeten voldoen willen zij de diagnose krijgen. Er moet eerst worden gekeken wat het allemaal niet is, wanneer er dan nog steeds klachten zijn kan men uitkomen bij de ziekte van Crohn.

Wellicht ook interessant....