Wat is een hersenvliesontsteking?
Hersenvliesontsteking, ook wel Meningitis genaamd, is een relatief zeldzame ziekte bij zuigelingen en kinderen waarbij de om de hersenen en ruggenmerg gelegen hersenvliezen ontstoken zijn. Er zijn twee soorten, te weten bacteriële en virale meningitis. De verschijnselen van deze twee soorten zijn nagenoeg hetzelfde. Bij hersenvliesontsteking is het van groot belang dat het vroegtijdig wordt herkend zodat zo snel mogelijk gestart kan worden met de behandeling.
Kenmerkend is vaak dat kinderen alleen kunnen zitten als ze beide handen achter hun rug plaatsen. Dit wordt ook wel het ‘driepootfenomeen’ genoemd. Kenmerkend bij oudere kinderen is dat ze bij het buigen van het hoofd de knieën optrekken en dat ze in liggende houding hun knieën niet hoger op kunnen trekken als 45 graden.
Bij het niet tijdig behandelen kunnen de complicaties zeer ernstig zijn. Een niet tijdig behandelde bacteriële hersenvliesontsteking kan voor zware en blijvende hersenschade zorgen, maar ook de dood tot gevolg hebben. Een virale hersenvliesontsteking verloopt over het algemeen goedaardiger, echter het onderscheid is alleen mogelijk door laboratoriumonderzoek.
Wanneer moet u de huisarts raadplegen?
Het raadplegen van de huisarts is niet bij alle kinderziektes direct nodig. Dat verschilt per ziekte erg en is ook afhankelijk van het verloop van de ziekte. Heeft u er geen goed gevoel bij, ga dan altijd op uw gevoel af. U kunt beter een keer te vaak naar de huisarts met uw kind, dan een keer te weinig. Bij hersenvliesontsteking moet u bij alle genoemde verschijnselen moet onmiddellijk de huisarts waarschuwen of naar het ziekenhuis gaan. Dit is van zeer groot belang daar een hersenvlies ontsteking tijdig behandeld moet worden vanwege de bovenstaande complicaties.
Wanneer uw kind echt goed ziek is en niet wil drinken, suf is of niet reageert, dan moet u altijd actie ondernemen. Wacht ’s avonds en in het weekend dan niet tot u uw eigen huisarts weer kunt bereiken, maar bel met de dokterswacht bij u in de buurt. U kunt dan in ieder geval overleggen met een specialist en indien men het nodig acht, dan wordt u voor een consult uitgenodigd. Rijd in zeer extreme situaties direct zelf naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Iedere minuut kan tellen en op die manier bent u het snelste op de juiste plek.