Mediblog

Artrose knie

Onze knieën zijn belangrijke gewrichten die heel wat mee maken en die elke dag heel wat te verduren krijgen. Daarom is het ook niet zo gek dat er veel mee kan gebeuren. Een aandoening die erg vaak voorkomt als het om knieën gaat, is een artrose knie. In principe is een knie een samenstelling van 2 botten die aan de uiteinden kraakbeen bevatten. Dit kraakbeen kan slijten, wat men artrose noemt.

Oorzaak van een artrose knie

Een artrose knie kan door verschillende oorzaken voorkomen. Zo kan het ten eerste zijn dat er een ongeval is geweest, waarbij er een botbreuk is, die dan ook doorloopt naar het kraakbeen dat zich in de knie bevindt. Maar een artrose knie is ook vaak het gevolg als een meniscus compleet wordt verwijderd. Dit gebeurt weliswaar na een aantal jaren, maar het komt wel 3 van de 4 keer voor, dus je zou er bij wijze van spreken al wel mee kunnen rekenen. Een bepaalde infectie kan uiteindelijk ook de oorzaak zijn van een artrose knie. Het kraakbeen gaat in dat geval slijten. Een kapotte knieband behoort ook nog tot de oorzaken. Men kan dus ook stellen dat voetballers, die veel blessures oplopen aan hun knieën, veel kans hebben op een artrose knie. Een natuurlijke slijtage van het knie treedt op naarmate mensen ouder worden.

Kraakbeen

Als het kraakbeen in je knie gaat slijten, dan gaat dit bijna altijd gepaard met pijn. Het ligt er ook aan, aan welke kant de slijtage zich bevindt. Je kunt namelijk aan de voorkant of aan de binnenkant van je knie pijn hebben. In de meeste gevallen is het zo dat als je slijtage in je knie hebt, je pijn zult hebben als je loopt of rent, of andere inspannende bewegingen maakt. Ook als je lang staat, zul je zeker de pijn merken. Daarentegen doet het niet zoveel zeer als je fietst.

Kan je artrose voorkomen?

Er zijn geen behandelingen, voedingsmiddelen of andere leefgewoonten om artrose echt helemaal te voorkomen. Alhoewel er weinig bekend is over het verband tussen voeding en vormen van reuma, zijn er wel aanwijzigingen dat suiker zou bijdragen aan minder kans op klachten. Peter Verhoeven van Zorgvergelijker: “Overgewicht vergroot de kans op slijtage van gewrichten, dit is dan ook duidelijk één van de oorzaken van artrose”. Wanneer heb je overgewicht? Je kan het BMI berekenen op Zorgvergelijker. Hoe hoger het BMI, des te meer kans dat dit een extra risicofactor is.

Behandeling van een artrose knie

Er zijn verschillende manieren om slijtage in je knie te behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen nemen, of ontstekingsremmende medicijnen.  Pijn kun je natuurlijk ook verzachten door middel van een TENS

Maar ook een kniebrace is een oplossing als de pijn te erg wordt. Je knie wordt op die manier wat ontlast. Er bestaat ook een vloeistof die in je knie kan worden gespoten en die vervolgens het gewricht smeert. Een wat ingrijpendere maar effectieve manier is het plaatsen van een kunstknie. Zo ben je namelijk wel van de pijn af. Het is echter wel een manier die goed overwogen moet zijn, aangezien het niet niks is.

Kniebrace

Indien één of meerdere van de volgende indicaties op u van toepassing zijn,heeft u er al veel baat bij de Novamed Kniebrace met scharnieren te gebruiken:

  • Ideaal voor alle knie aandoeningen, hieronder een aantal uitgelicht:
  • Ideaal voor optimale steun na een breuk (fractuur)
  • Ideaal bij kraakbeen problematiek
  • Ideaal bij Reuma / Artrose
  • Ideaal voor optimale steun bij het zwemmenWellicht ook interessant....