Mediblog

Wat zijn de klachten bij de ziekte van Wegener?

De ziekte van Wegener is een zeldzame ziekte waarbij de wanden van de kleine bloedvaten in het lichaam ontstoken raken. De reden dat de wanden van de kleine bloedvaten ontsteken, heeft te maken met de afweercellen van het lichaam zelf. Door de ontstekingen in de kleine bloedvaten, hebben patiënten met de ziekte van Wegener automatisch een verminderde bloedaanvoer naar de weefsels en organen.

Door deze verminderde bloedtoevoer, kunnen de weefsels en organen uiteindelijk afsterven. Daarnaast hebben mensen met de ziekte van Wegener te maken met ophopingen van ontstekingscellen, ook wel granulomen genoemd. De ontstekingen in de bloedvaten kunnen in diverse weefsels en organen voorkomen, waaronder de neus, de nieren, de huid en de longen.

De belangrijkste klachten:

Mensen die te maken hebben met de ziekte van Wegener, krijgen last van diverse vervelende symptomen. De meest voorkomende klachten ziekte van Wegener, zijn de volgende:

  • Een langdurige verkoudheid die maar niet over gaat en mogelijk ook erger wordt.
  • Een aanhoudende bijholteontsteking of neusverstopping die steeds erger lijkt te worden en met standaard behandelingen en medicijnen niet weg gaat.
  • Neusbloedingen, die steeds meer terugkeren en lang door blijven gaan.
  • Koorts en algehele malaise, zonder dat hier een duidelijke verklaring voor is.-

Zoals je ziet, lijken de symptomen vrij onschuldig en een beetje op de klachten van een standaard griepje. Omdat de klachten bij de  ziekte van Wegener veel lijken op de klachten van een griepje, gaan weinig mensen met de ziekte van Wegener in een vroeg stadium van de aandoening naar de dokter. Het is belangrijk om wel naar de dokter te gaan als de symptomen aan blijven houden, steeds terugkeren of erger worden en het om meer lijkt te gaan dan een standaard verkoudheid.

Aanvullende symptomen:

Naast bovenstaande klachten, zijn er ook nog enkele aanvullende symptomen waar patiënten met de ziekte van Wegener mee te maken kunnen krijgen. Dit betreffen de volgende symptomen:

  • Gewichtsverlies, zonder dat hier een duidelijke verklaring voor is. Ook heb je minder zin om te eten of eet je minder dan normaal.
  • Vermoeidheid. Je bent moe zonder reden en hebt meer moeite om uit bed te komen in de ochtend. Dagelijkse dingen als het oplopen van de trap en het tillen van boodschappen worden ook vermoeiender.
  • Verspringende gewrichtsklachten, bijvoorbeeld eerst in de knie en daarna plotseling in het arm. Soms heb je last van meerdere gewrichten tegelijkertijd, zonder dat hier een duidelijke verklaring voor is.
  • Algehele lusteloosheid. Je hebt geen zin om dingen te doen en voelt je te moe om ook maar iets te ondernemen. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank.-

Niet iedereen die de ziekte van Wegener heeft, krijgt te maken met bovenstaande symptomen. Sommige patiënten hebben vrij weinig symptomen en ervaren deze symptomen vrij mild, terwijl andere mensen last krijgen van alle symptomen en deze symptomen ook erg heftig ervaren.

Ik herken de klachten ziekte van Wegener: wat te doen?

Herken jij jouw eigen klachten in de belangrijkste symptomen van de ziekte van Wegener? Dan wil dit niet meteen zeggen dat je de ziekte inderdaad hebt, maar het is wel verstandig om dit verder te laten onderzoeken. Als je jouw eigen klachten in enkele van bovenstaande klachten herkent of al langer te maken hebt met een vervelende verkoudheid die maar niet over gaat en erger lijkt te worden, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. De dokter zal jouw klachten verder onderzoeken, waarna mogelijk de diagnose van de ziekte van Wegener gesteld kan worden.

Het is belangrijk om te weten dat het moeilijk is om de diagnose van de ziekte van Wegener inderdaad te stellen op basis van de klachten ziekte van Wegener. Dit komt niet alleen omdat het om algemene klachten gaat, maar ook omdat iedere patiënt met de ziekte van Wegener weer een iets ander ziektebeeld heeft. Houd er dus rekening mee dat het even kan duren voor je meer weet over de oorsprong van jouw klachten en dat het nog langer duurt voor de eventuele diagnose van de ziekte van Wegener gesteld is.

 

Wellicht ook interessant....