Mediblog

Nekpijn

Nekpijn is een lastige klacht. Pijn in de nek kan door verschillende dingen worden veroorzaakt en als zeer hinderlijk worden ervaren. Waar wordt nekpijn door veroorzaakt?

Oorzaak nekpijn

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan nekpijn worden veroorzaakt door een verkeerde slaaphouding, door een val of door bepaalde aandoeningen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak van nekpijn. Hieronder worden een aantal oorzaken van pijn in de nek beschreven.

Artrose

Een van de oorzaken van nekpijn klachten kan artrose zijn. Artrose is een aandoening die het kraakbeen in gewrichten aantast. Hierdoor verdwijnt het gewrichtskraakbeen en wordt het kraakbeen slechter. In erge gevallen verdwijnt het kraakbeen geheel. Artrose kan plaatsvinden in de handen, knieën, schouders, heupen, rug, vingers, enkels en dus de nek.

Whiplash

Een andere oorzaak van nekpijn is een whiplash. Een whiplash kan je krijgen door een zogenaamde zweepslag. Een zweepslag is een snelle voorwaartse en achterwaartse beweging of een beweging naar links en naar rechts die het hoofd maakt ten opzichte van de romp. Een zweepslag kan je krijgen door een zware val of door een auto ongeluk. Een whiplash veroorzaakt naast nekpijn ook doorgaans een stijve nek, bewegingsbeperkingen in de nek, hoofdpijn en/of rugpijn.

Overbelasting of een verkeerde houding

Overbelasting van de nek kan ook zorgen voor nekpijn of een stijve nek. Het zitten in een verkeerde houding kan tevens funest zijn voor je nek. Zorg er daarom voor dat je een goede bureaustoel hebt als je achter de computer zit en dat de stoel goed is ingesteld, om rug- en nekklachten zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg ook voor een goede houding.

Wellicht ook interessant....