Voeding

Hoe kom je aan in gewicht?

In Nederland wordt er vaak gesproken over dat mensen te dik zijn en moeten afvallen, maar ook veel mensen in Nederland zouden juist meer willen aankomen omdat zij te mager zijn. Helaas is dit aankomen nog niet zo gemakkelijk ook al denken de meeste mensen van wel. Vooral voor magere mensen is het aankomen erg moeilijk, ook al eten zij wel genoeg. Toch zijn er ook voor deze mensen een aantal manieren die goed kunnen helpen met aankomen.

De belangrijkste factor hierin is het eten op zich. Eet je wel genoeg en krijg je de juiste voeding binnen? Om gewicht aan te komen moet je dagelijks genoeg calorieën binnenkrijgen en liefst iets meer. Ook sporten is belangrijk, zo blijft je lichaam gezond en krijg je extra spiermassa. In uiterste nood zijn er nog steeds geneesmiddelen die kunnen helpen.

Gewicht aankomen zorgt ook vaak voor veel problemen bij mensen die willen stoppen met roken of bij zwangere vrouwen. Daarom is het goed om je op voorhand goed te informeren.

Eten om aan te komen in gewicht

Wanneer je gewicht wilt aankomen, moet je eerst eens na gaan of je wel genoeg eet op een dag. Dit kan je doen door een paar dagen bij te houden wat je precies eet. Wanneer je er niet zeker van bent of je wel genoeg eet, kan je dit altijd overleggen met een diëtist of een dokter. Als je bent nagegaan of je wel genoeg eet en dit niet de echte oorzaak is, moet je de oorzaak ergens anders gaan zoeken. Depressies en angststoornissen kunnen hier bijvoorbeeld ook een oorzaak van zijn.

Eet met regelmaat

Regelmatig eten is belangrijk. Sommige mensen hebben het gewoon te druk om op tijd te eten. Ze slaan regelmatig een maaltijd over. Dit is erg ongezond voor het lichaam. Het is de bedoeling om elke dag minstens drie maaltijden te benuttigen. Ook zijn tussendoortjes er zeker goed voor om aan te komen, bijvoorbeeld: crackers, beschuit, ontbijtkoek, een glas melk, yoghurt enzovoort bevorderen het proces. Veel vet eten is absoluut niet de bedoeling, want dit is voor ieder mens ongezond. Ook is het belangrijk dat je elke dag meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Je verbruikt namelijk dagelijks calorieën om je lichaam draaiend te houden en om te sporten en bewegen.

De formule hieronder geeft aan hoeveel calorieën je lichaam dagelijks nodig heeft.

Zoek hieronder eerst je activiteitsfactor, deze heb je zo meteen nodig in de formule.

  • * 1,2     – Sport nooit, heeft kantoorbaan
  • * 1,375  – Sport licht, 1 tot 3 dagen per week
  • * 1,55    – Sport gemiddeld, 3 tot 5 dagen per week
  • * 1,725  – Sport hard, 6 tot 7 dagen per week
  • * 1,9     – Sport hard en heeft een fysieke baan zoals sportleraar, 7 dagen per week.

Nu kan je berekenen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt:

Formule voor vrouwen:

655 + (9,6 gewicht in kilogram) + (1,8 x lengte in centimeters) – (4,7 x leeftijd in jaren).

Deze uitkomst moet vermenigvuldigt worden met de uitkomst van jouw activiteitsfactor.

Formule voor mannen:

66 + (13,7 x gewicht in kilogram) + (5 x lengte in centimeters) – (6,8 x leeftijd in jaren).

Deze uitkomst moet vermenigvuldigt worden met de uitkomst van jouw activiteitsfactor

Hiermee bereken je de calorieën die je dagelijks nodig hebt, als je gezond wilt aankomen is het de bedoeling om hier 15 tot 20% boven te zitten.

Afvallen is gemakkelijker

Gewicht aankomen kost weliswaar wel veel tijd, je kan dus wel vaststellen dat afvallen eigenlijk makkelijker is dan aankomen. Maar wanneer je wel te snel wilt aankomen, is dit ook erg ongezond. Je lichaam moet tenslotte wennen aan de veranderingen. Het beste is om iets meer dan een halve kilo per week aan te komen, dit is het meest gezond en meest veilig. Wanneer je genoeg geduld hebt, zal het aankomen zeker slagen. Want hard werken, wordt ook bij aankomen beloond!

Wat doet sporten?

Sporten

Zoals veel mensen denken, is niet alleen veel eten effectief om gewicht aan te komen. Sporten werkt gek genoeg ook. Het gaat dan niet om bepaalde sporten waarbij je intensief rent of andere bewegingen maakt, maar vooral om die sporten waarbij je spiermassa opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan de sportschool. Veel van deze oefeningen zijn ook gewoon thuis te doen, bijvoorbeeld buikspieroefeningen. Wel moet je er voor zorgen, dat je voor en na het sporten voldoende eiwitten binnenkrijgt. Hierdoor kunnen je spieren zich sneller herstellen en gaat het opbouwen van spieren een stuk sneller dan normaal.

Niet alleen de sportschool is een goede manier om het gewicht aankomen te bevorderen, uit Brits onderzoek is gebleken dat ook zwemmen het aankomen kan bevorderen. Zwemmen bevordert zo is gebleken, het hongergevoel. Ook heeft het type sport nog invloed op de honger die je er achteraf pas van krijgt. Door zwemmen krijg je namelijk meer trek in ongezonde snacks, terwijl je door joggen achteraf liever een stuk fruit of groente neemt.

Spiermassa opbouwen

De meeste mensen gooien zichzelf gelijk in het diepe door meteen te fanatiek bezig te zijn. Dit is niet slim en hier loopt het dan meestal ook meteen mis. Wanneer je te hard van stapel loopt, heb je veel kans op blessures en kan je het trainen wel vergeten.

Natuurlijk gaat spiermassa opbouwen niet zomaar en zitten er veel haakjes en oogjes aan, daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waardoor het wel zou moeten lukken.

  1. Doe ongeveer 2 à 3 keer per week een half uurtje aan Cardio training.
  2. Drink voldoende water
  3. Begin rustig aan en werk jezelf omhoog
  4. Eet meer dan je lichaam eigenlijk nodig heeft
  5. Slaap minstens 8 uur om je spieren weer te herstellen
  6. Eet voldoende eiwitten, dit is erg belangrijk als je sport.

Aankomen door Medicijnen

Aankomen door medicijnen

Medicijnen hebben invloed op verschillende lichaamsprocessen, hierdoor is het mogelijk dat mensen aankomen door het gebruiken van medicijnen.

Medicijnen hebben naast het bestrijden van een pijn vaak ook onbedoelde bijwerkingen. Dit komt omdat het medicijn meestal op meerdere plekken in het lichaam functioneert.

Om te voorkomen dat je onverwachts bijwerkingen krijgt, moet je de bijsluiter altijd goed lezen.

Een bijwerking kan zijn dat het lichaam vet blijft opslaan of vocht gaat vasthouden, hierdoor ontstaat meestal gewichtstoename.

Vocht vasthouden

Wanneer er vocht wordt vastgehouden, plas je het vocht niet meer uit en blijft het in het lichaam zitten. Meestal begint dit op te vallen als je opgezette enkels of onderbenen krijgt. Vocht vasthouden leidt tot gewichtstoename, maar kan ook leiden tot benauwdheid. Er is uiteraard ook weer van het vocht af te komen. Wanneer je stopt met het slikken van dat medicijn, verlaat het vastgehouden vocht het lichaam.

Ook kan het zijn dat de eetlust bevordert wordt, dit wordt geregeld vanuit de hersenen. Sommige medicijnen hebben hier invloed op. Hierdoor eet een persoon meer en kan je te zwaar worden.

Ook is dorst soms een bijwerking van een medicijn, hierdoor ga je veel drinken. Wanneer je frisdranken gaat drinken, kan dit ook leiden tot gewichtstoename.

Daarom is het erg noodzakelijk om de bijsluiter altijd goed te lezen.

Stoppen met roken

Je hebt een leuk gezichtje, maar dat je rookt vinden de meeste mensen minder aan je. Je zou daarom erg graag willen stoppen met roken, maar aangezien je weet dat je na het stoppen met roken erg veel kan aankomen doe je het toch niet. Het is een feit dat dit een van de grote afschrikkers is voor het stoppen met roken, maar toch is hier iets aan te doen als je weet waarom de meeste mensen meestal aankomen na het stoppen met roken.

Veel mensen komen na het stoppen met roken omdat hun stofwisseling ineens anders wordt. Die hoeft nu niet meer zoveel te verbranden. Wanneer je rookt krijg je namelijk een verhoogde stofwisseling. In feite verbrand je meer calorieën als je rookt, dan als je niet rookt. Hier moet je lichaam dus erg aan wennen. Ook wanneer je gewoon blijft eten, wat je ook at tijdens het roken kun je alsnog aankomen, omdat de stofwisseling tijd nodig heeft om dit te verwerken.

Gemis aan Nicotine

Ook komen veel mensen aan na het stoppen omdat zij meer gaan eten omdat het gemis van nicotine doet verlangen naar iets anders. Dit is een soort afleiding om niet aan een sigaret te denken. In zo’n geval wordt er vooral snoep gegeten. Maar ook omdat je na het stoppen met roken meer smaken proeft begin je meer aan te komen. Het eten begint namelijk steeds lekkerder te worden. In zo’n geval komen mensen meestal wel tien tot vijftien kilo aan.

Als je wil stoppen met roken of toch minder wilt gaan roken, is de beste behandeling een lasertherapie. Stoppen met roken is niet eenvoudig en dit vraagt veel aandacht. Met een laserbehandeling kunt u al na een behandeling van 1 uur stoppen met roken.

Natuurlijk zijn er ook nog een aantal tips om niet gelijk kilo’s aan te komen na het stoppen met roken, maar het gewoon rustig aan wilt doen. Bijvoorbeeld suikervrije kauwgom nemen, light producten kopen, geen alcohol drinken tijdens het stoppen met roken, gebruik nicotinevervangers en heb vooral geduld. Geduld is vooral bij stoppen met roken een van de belangrijkste dingen.

Waarom vrouwen sneller aankomen dan mannen

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen sneller aankomen dan mannen. Nadat er veel jaren verstreken zijn, is er ook eindelijk duidelijk waarom vrouwen sneller aankomen dan mannen.

Vrouwen verbruiken namelijk minder calorieën dan mannen en mogen ook maar minder eten bij het houden van diëten. Dit komt vooral omdat vrouwen vet opslaan als reserve voor het voeden van een eventueel kindje. Daarom komen vrouwen sneller aan dan mannen. Vrouwen hebben tevens ook minder calorieën nodig om op het goede gewicht te blijven. Mannen daarentegen, zij moeten elke dag meer calorieën eten dan een gemiddelde vrouw.

Zwangerschap

Aankomen tijdens zwangerschap

Dat je aankomt tijdens de zwangerschap is wel zeker, maar dit is heel normaal. Zolang je maar uitkijkt dat je niet teveel en niet te weinig aankomt. Het gewicht dat jij namelijk aankomt is gunstig voor de baby. Maar hoeveel moet je dan ongeveer wel aankomen? En hoe gaat dat na de bevalling?

Vroeger werd er vaak gedacht dat als je zwanger was, je ook voor twee personen moest eten. Maar dit klopt niet. Het kind is op dat moment nog zo klein, dat hij niet zoveel voedingstoffen verbruikt als een volwassen mens. Wel moet je uiteraard zorgen dat je veel groente en fruit eet, waardoor je gezond blijft eten. Wanneer je denkt dat je niet genoeg vitamine binnenkrijgt, moet je hier iets aan gaan doen.

Geen vitaminen?

Niet genoeg vitamine binnen krijgen is namelijk erg slecht voor het kind. Gebrek aan vitamine kan namelijk een open ruggetje bij een ongeboren kind veroorzaken. Om toch genoeg vitamine binnen te krijgen, kan je vitamine pilletjes nemen. Deze zorgen ervoor dat je je dagelijkse vitamine binnenkrijgt. Toch blijft het nog steeds verstandig om goed te blijven eten, naast vitamines bestaat voedsel namelijk uit nog veel meer nuttige bestanddelen.

Tijdens de zwangerschap is het heel normaal dat je blijft aankomen. Ook wanneer je eetpatroon niet verandert. De meeste mensen komen tijdens hun zwangerschap ongeveer 11 kilo aan. Natuurlijk zijn er ook altijd uitzonderingen. Daarom is het ook heel normaal als je tussen de 9 en 12 kilo aankomt. Dit is namelijk nodig om een gezonde baby op de wereld te zetten. Wanneer je zelf al veel weegt voordat je zwanger wordt, is het noodzakelijk om tijdens de zwangerschap niet veel meer aan te komen. En wanneer je lichter weegt, mag je juist veel meer aankomen. Als je er zelf niet zeker over bent of je niet teveel afvalt, kan je altijd even langs gaan bij een verloskundige.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Natuurlijk is het ook altijd noodzakelijk om te weten wat nou precies het gewicht veroorzaakt. Wij gaan uit dat een persoon 12 kilo aankomt, dan ziet het er als volgt uit:

  • Baby                            3,5 kilogram
  • Baarmoeder                 1,0 kilogram
  • Placenta                       0,5 kilogram
  • Borsten                        0,5 kilogram
  • Extra vetvoorraad         3,0 kilogram
  • Bloed   (extra)                1,5 kilogram
  • Extra vocht/vruchtwater 2,0 kilogram

Meestal kom je de eerste 12 weken van de zwangerschap nog niet veel aan. Daarna begin je aan te komen, dit stopt meestal weer na 37 weken. Vanaf week 37 tot 40 kom je meestal niets meer aan.

Na de zwangerschap

Nadat je zwanger bent geweest, is het noodzakelijk om de bijgekomen kilootjes er weer af te werken. Dit is geen groot probleem, omdat je na de bevalling al direct 5 à 6 kilo kwijt bent. Maar uit Zweeds onderzoek is gebleken, dat wanneer mensen na de zwangerschap 3 kilo zijn aangekomen het risico op een te hoge bloeddruk wordt verhoogd. Hierdoor is de kans op zwangerschapsdiabetes ook verhoogd met 30%. Ook de kans op een dood geboren kind of een miskraam groeit hierdoor. Het is dus erg verstandig om de bijgekomen kilo’s er zo snel mogelijk weer af te werken.




Klik hier voor informatie

Wellicht ook interessant....