Mediblog

Symptomen zwangerschap

Symptomen van zwangerschap verschillen per vrouw. Daarom is het handig om te weten waar je op moet letten om te bepalen of je misschien zwanger bent, zodat je bijvoorbeeld een zwangerschapstest kan doen. De verschillende symptomen van zwangerschap die bij vrouwen voorkomen zijn op deze pagina opgenomen, zodat je weet of jij last hebt van bepaalde symptomen en misschien zwanger bent.

Zwangerschap symptomen

Er zijn vele verschillende zwangerschap verschijnselen en symptomen. Op symptomen-van.nl worden de vele verschijnselen en symptomen van zwangerschap overzichtelijk gemaakt. Eerst worden de eerste zwangerschap symptomen duidelijk gemaakt, waarna de rest van de symptomen van zwangerschap wordt weergegeven.

Eerste symptomen zwangerschap

De eerste symptomen van zwangerschap en verschijnselen worden hieronder weergegeven.

Verkleuringen rondom de tepels

Als je zwanger bent kan de huid rond je tepels verkleuren, ook wel de areola genoemd. Deze wordt vaak donkerder. Éen week na conceptie kunnen je tepels al donkerder worden.

Misselijkheid en/ of braken

Een van de eerste symptomen van zwangerschap is misselijkheid en/ of braken. Door hormonale veranderingen in je lichaam voel je je als je zwanger bent vooral misselijk in de vroege ochtend. Soms keert de misselijkheid gedurende de rest van de dag in golven terug. Ook kan je van bepaalde geurtjes al misselijk worden.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een ander vroeg symptoom van zwangerschap. Ondanks dat andere zaken als stress, ziekte of verkoudheid voor vermoeidheid kunnen zorgen is het ook een van de symptomen van zwangerschap.

Gevoelige borsten en/ of opgezwollen borsten

Een van de andere symptomen van zwangerschap is gevoelige borsten. Ongeveer twee weken na conceptie, zwellen je borstklieren op, doordat meer oestrogeen en progesteron wordt aangemaakt. Je borsten kunnen hierdoor zwaarder aan gaan voelen en gevoeliger worden voor aanrakingen. Je borsten zullen mogelijk gedurende de gehele zwangerschap gevoelig en opgezwollen blijven.

Stemmingsveranderingen en sneller geïrriteerd raken

Symptomen van zwangerschap kunnen ook inhouden dat je emotionele stemming verandert. Zwangere vrouwen zijn soms sneller geïrriteerd en moeten soms snel huilen.

Vaker moeten plassen dan normaal

Een ander symptoom van zwangerschap kan zijn dat je vaker moet plassen, omdat door het groter worden van de baarmoeder meer druk op de blaas ontstaat. Vaker moeten plassen kan echter ook door bijvoorbeeld blaasontsteking worden veroorzaakt.

Andere symptomen zwangerschap

Na de eerste symptomen van zwangerschap kennen wij nog een aantal symptomen en verschijnselen van zwangerschap.

Overtijd zijn met menstruatie

Een ander symptoom van zwangerschap is dat de menstruatie uitblijft. Dit wordt ook wel overtijd genoemd. Als de ongesteldheid uitblijft is het verstandig om een zwangerschapstest uit te voeren, al zijn er vrouwen die zelfs tijdens de zwangerschap blijven menstrueren. Zo zijn lichte bloedingen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap niets om je zorgen over te maken. Let wel op: ondanks dat het uitblijven van de menstruatie een symptoom van zwangerschap is, hoef je niet zwanger te zijn als je overtijd bent. Het doorslikken van de pil zorgt ook dat er geen menstruatie komt. Ook kunnen stress, hormonale problemen en gewichtsveranderingen bepalend zijn.

Metaalachtige smaak in de mond

Sommige zwangere vrouwen hebben ‘last’ van een vreemde, metaalachtige smaak in de mond als ze zwanger zijn.

Brandend maagzuur

Een ander symptoom of verschijnsel van zwangerschap is brandend maagzuur, omdat de baarmoeder groter wordt bij zwangerschap.

Rugpijn

Ook rugpijn is een van de symptomen van zwangerschap en kan dus een indicatie zijn van zwangerschap.

Symptomen van zwangerschap betekent niet dat je zwanger bent

Als je een aantal van de hierboven genoemde symptomen van zwangerschap hebt, betekent dit niet dat je zwanger bent. Zoals al aangegeven, zijn sommige symptomen die hierboven zijn beschreven ook van toepassing op stress of ziekte. Let ook op: bij sommige vrouwen blijft de menstruatie uit door de stress dat ze zwanger zijn, indien ze bijvoorbeeld de pil zijn vergeten. Als ze er dan niet meer aan denken worden ze alsnog ongesteld.

Zwangerschapstest bij symptomen zwangerschap

Om zeker te weten of je zwanger bent of niet, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Een zwangerschapstest meet of het zwangerschapshormoon HCG in de urine wordt aangetroffen. Zwangerschapstesten kan je tegenwoordig hallen bij de drogist, de apotheek, maar ook via internet. Omdat een zwangerschapstest nooit 100% betrouwbaar is (wel iets van 99%), kan het verstandig zijn om twee keer te testen. Als je een keer de pil bent vergeten moet je wachten met de zwangerschapstest tot het moment dat je zou moeten menstrueren. Je kan ook bij de huisarts een zwangerschapstest laten doen.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Als je een zwangerschapstest gebruikt zal in de gebruiksaanwijzing zijn aangegeven hoe deze werkt. Vaak moet je op een strip van de zwangerschapstest plassen, die is behandeld met een stof die reageert op de zwangerschapshormoon HCG. De test zal verkleuren als je zwanger bent. Het kan soms bijna een kwartier duren, voordat er een verkleuring plaatsvindt.

Wellicht ook interessant....