Mediblog

Symptomen van klierkoorts

De symptomen van klierkoorts komen vooral voor bij jonge kinderen en jongvolwassenen. Nadat een patiënt besmet raakt duurt het een tijd voordat iemand echt ziek wordt. Het kan tot wel 8 weken duren voordat de eerste symptomen van de kusziekte optreden. Hierdoor zijn we vaak vergeten dat er iemand in onze omgeving klierkoorts had. Het kan natuurlijk ook dat je op straat besmet raakt. Je raakt namelijk besmet door speeksel en dit kan zelfs gebeuren door de hand van een huisarts te schudden.

Vermoeidheid

Eén van de bekendste symptomen van klierkoorts is vermoeidheid. Vaak wordt er gedacht dat de ziekte van Pfeiffer alleen uit vermoeidheid bestaat. Maar de ziekte bestaat uit nog veel meer symptomen. Door deze symptomen samen te voegen wordt er meestal gedacht dat het om een onschuldige verkoudheid of griepje gaat. Het gebeurd soms zelfs dat 50% van de mensen niet door heeft dat ze klierkoorts hebben.
De vermoeidheid is de eerste week namelijk het heftigste. Bij de kleinste inspanning kan u al helemaal uitgeput raken. Dit kan enkele weken tot enkele maanden aanhouden. Bij 1% van de patiënten wordt de vermoeidheid zelfs chronisch en gaat deze niet meer over. Ongeveer 20% van de patiënten kan na één week weer aan het werk of naar school. De vermoeidheid is dan niet meer zo ernstig dat ze thuis moeten blijven. Toch verschilt dit per persoon en vooral qua weerstand.

Griepverschijnselen

Er zijn een aantal symptomen bij klierkoorts die veel weghebben van griepverschijnselen. Een belangrijk verschijnsel is hoge koorts in combinatie met transpiratie. Dit komt vaak voor aan het einde van de dag en het begin van de avond. De klieren in de hals en nek gaan opzetten en soms zelfs de keelamandelen. Hierdoor ontstaat keelpijn en problemen met het slikken.
Daarnaast krijgt u last van hoofdpijn en een opgezette milt. Dit kan weer een gevoelige buik veroorzaken. Deze verschijnselen hebben veel weg van de griep. Het is hierdoor lastig vast te stellen of u last heeft van de ziekte van Pfeiffer. Een bloedtest kan vaststellen of het inderdaad om de klierkoorts gaat. Het is belangrijk om dit voor uzelf zeker vast te stellen. U weet dan zeker dat u geen last heeft van een andere ziekte.

Herstellen van klierkoorts

Het herstel is bij iedere patiënt verschillend. Bij ongeveer 20% van de patiënten treed het herstel al binnen één week op. Toch kan u enkele weken tot enkele maanden zoet zijn met de ziekte van Pfeiffer.
In de meeste situaties hersteld u gewoon volledig van de aandoening. Sommige patiënten kunnen wel last krijgen van complicaties hierbij kan u denken aan een longontsteking, hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking, bloedarmoede en een gescheurde milt. Als de ziekte na 6 maanden nog niet uit uw systeem verdwijnt, dan kan u het chronische vermoeidheidsyndroom ontwikkelen. Dit syndroom ontstaat bij 1% van de patiënten en is dus relatief zeldzaam. Het is dus verstandig om de huisarts op te zoeken als de klachten aan blijven houden.

Wellicht ook interessant....