Mediblog

Symptomen teelbalkanker

Voor teelbalkanker of zaadbalkanker zijn verschillende symptomen, verschijnselen of klachten kenmerkend. Wat is teelbalkanker of zaadbalkanker?

Wat is teelbalkanker?

Teelbalkanker of zaadbalkanker is een vorm van kanker die zich in de teelballen bevindt. Teelbalkanker is een van de soorten kanker die het meeste voorkomt bij mannen tussen de 20 en de 40 jaar. Als je zaadbalkanker op tijd ontdekt is de kanker in vergelijking met andere vormen van kanker relatief eenvoudig te genezen.

Symptomen en verschijnselen teelbalkanker

Wat zijn de symptomen, verschijnselen en klachten van teelbalkanker?

  • Scherpe, stekende pijn in de testikel of in beide testikels.
  • Je bent veel moe en slaperig.
  • Je hebt een onbestemde, doffe pijn in je onderbuik en rondom het scrotum.
  • Het onderste gedeelte van je lichaam voelt erg zwaar alsof je naar beneden getrokken wordt.
  • Mannen zien over het algemeen erg bleek.
  • De zaadbal eveneens als de bijbal is ontstoken. Dit gebeurt meestal nadat de infectie is uitgebreid en de urinewegen is binnengedrongen.
  • Het is mogelijk dat de ziekte erfelijk is en dat je het daardoor opgelopen hebt.

Symptomen vergevorderd stadium teelbalkanker

Symptomen en verschijnselen van teelbalkanker in een gevorderd stadium:

  • Je hoest erg veel, er kan hier bloed bij zitten.
  • Je hebt veel pijn in je rug.
  • Je hebt problemen met ademhalen.

Verhoogd risico teelbalkanker?

Teelbalkanker werd onterecht verbonden met een verhoogd risico wanneer een man een vasectomie heeft ondergaan. Een vasectomie betekent dat de zaadleiders van een man worden onderbroken, zodat sperma geen zaadcellen bevat. Het is een vorm van contraceptie. Men dacht ook dat mannen met een liesblessure een verhoogd risico op teelbalkanker hadden. Dit is echter niet het geval.

Behandeling teelbalkanker

Hoe ziet de behandeling van teelbalkanker eruit? Wanneer je een van deze symptomen hebt in combinatie met de basis symptomen van teelbalkanker is aan te raden dat je direct naar het ziekenhuis of naar een arts gaat. Hoe eerder je erbij bent hoe beter je te genezen bent. Als je er eerder bij bent zal de teelbalkanker namelijk zich in een minder ver gevorderd stadium verkeren, waardoor de behandeling effectiever en eenvoudiger zal zijn. Er kan dan gemakkelijker operatief naar de bal en de tumor gekeken worden. Wanneer nodig zal er chemotherapie of stralingstherapie uitgevoerd worden op de kanker. Hier reageert de kanker over het algemeen erg goed op en zal de kanker afsterven.

Wellicht ook interessant....