Mediblog

Symptomen van allergie

Wat zijn symptomen, klachten en verschijnselen van allergie?  Allergie wat is dat en hoe behandel je allergie? Wat zijn allergische reacties?

Symptomen van allergie

Wanneer je een allergie hebt dan kunnen we dit als volgt verklaren. Een allergie is een reactie van je immuunsysteem. Je immuunsysteem reageert op allergenen die niet per se schadelijk zijn. Allergenen zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van een dier of uitwerpselen van mijt, schimmel of bepaalde bestanddelen van eten. Allergenen komen over het algemeen via de huid of via de luchtwegen je lichaam binnen. Je immuunsysteem zal proberen de allergenen te doden waardoor je een ietwat overmatige allergische reactie ervaart.

Klachten allergische reacties

Klachten zoals een loopneus, traanogen, jeuk, benauwdheid en soms zelfs diarree zijn veel voorkomende allergische reacties. De genoemde reacties komen niet van het allergeen, ze worden veroorzaakt door het immuunsysteem die reageert op het allergeen. De allergische reactie kan snel, fel en moeilijk te controleren zijn. De allergische reactie is te verklaren door het vrijkomen van aardig grote getale histamine. Actieve weefselstoffen in de organen, het huidweefsel of in onze bloedbaan. Als de reactie wordt veroorzaakt door histamine in de bloedbaan kan er een levensbedreigende allergische reactie optreden of een anafylactische shock.

Symptomen allergie

Wat zijn de symptomen en verschijnselen van allergie? Hieronder volgt een opsomming.

  • Huiduitslag en slijmvliesuitslag. Hierbij kun je denken aan roodheid, bultjes en zwellingen.
  • Atopisch eczeem.
  • Contact eczeem.
  • Hooikoorts.
  • Oogbindvliesontsteking.
  • Benauwdheid (denk aan astma of bronchitis).
  • Circulatoire shock, wanneer men niet tijdig ingrijpt kan de betreffende persoon sterven.

Behandeling allergie

Wat is de behandeling van allergie Wanneer je een allergische reactie hebt zijn dit de mogelijke behandelingen:

  • Bij een verstopte neus kun je het beste neusdruppels of spray met xylometazoline gebruiken. Deze middelen kun je het beste niet langer dan een week gebruiken. Deze middelen zijn namelijk verslavend.
  • Wanneer je last hebt van hooikoorts kun je het beste neusdruppels of een spray met cromoglicaat gebruiken. Gebruik dit gedurende 2 weken voordat de middelen op hun best werken.
  • Wanneer je last hebt van je ogen kun je het beste oogdruppels met cromoglicaat gebruiken.

Ga je allergie niet zelf behandelen als je de oorzaak van de allergische reactie niet weet. Informeer direct een arts en bel eventueel een dokterspost voor de nodige hulp. Een verkeerde behandeling kan de allergie verergeren en kan schadelijke gevolgen hebben.

Wellicht ook interessant....