Mediblog

Symptomen van astma

Wat zijn de symptomen, klachten en verschijnselen die bij astma horen? Waar ben je gevoelig voor? Wat voor ziekte is astma?

Astma en de symptomen

Astma is een ziekte die chronisch van aard is. Het houdt in dat je ademhalingsproblemen hebt. Mensen met astma hebben moeite met ademhalen omdat hun luchtwegen erg snel geprikkeld raken door allerlei verschillende stoffen. Hierbij kan men kortademig worden, veel hoesten of hyperventileren. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen en kan niet genezen. Je kunt er wel mee leren leven, waardoor je zo min mogelijk last hebt van je astma. Je kunt hierdoor een vrij normaal en zo’n actief mogelijk leven leiden.

Astma allergische reactie

Zodra een astma patiënt nabij bepaalde stoffen is kunnen de luchtwegen van de patiënt enorm geprikkeld worden. Huisdieren, pollen en huisstofmijt zijn bekende boosdoeners. Daarnaast kun je ook denken aan rook, parfum of zelfs mist. Wanneer iemand met astma zich enorm inspant, stress ervaart kan er ook een aanval optreden. Als gevolg hiervan kunnen de luchtwegen opzwellen en kunnen de longen zelfs ontstoken raken. Deze worden dan gevuld met slijm waardoor de luchtwegen smaller worden. Hierdoor kan er nauwelijks adem gehaald worden. Dit leidt tot een benauwd gevoel en kan ook leiden tot een paniekaanval.

Over het algemeen hebben mensen met astma alleen ‘s ochtends en ‘s avonds last van dergelijke aanvallen. Vaak zijn er klachten die voor een korte periode tot last zijn. De luchtwegen blijven ook in rustperiodes ontstoken. Astma is daarom ook een chronische aandoening. Dat houdt in dat dit langdurig aanhoudt en er altijd mee te kampen blijft.

Symptomen, verschijnselen, klachten astma

Wat zijn de symptomen van astma? Hieronder een opsomming van verschillende klachten van astma.

  • Veel hoesten en met name ‘s nachts waar ook slijm bij op kan worden gehoest.
  • Een apart geluid kan vrijkomen tijdens het ademhalen. Bijvoorbeeld een piepend of krakend geluid.
  • Kortademigheid tijdens de aanvallen.
  • Kortademigheid wanneer men zich inspant of stress ervaart.
  • Druk op de borst, varieert tussen druk en pijn.

Niet iedereen vertoont deze symptomen en uiten zich ook niet op dezelfde manier. Het is mogelijk dat de symptomen los van elkaar staan en een andere oorzaak hebben, maar je kunt bij twijfel altijd je huisarts bellen. Hij of zij zal je beter kunnen vertellen wat er aan de hand is nadat de huisarts een onderzoek heeft gedaan.

Wellicht ook interessant....